3 Eylül 2013 Salı

Amerikan Filmleri Dauville’de yarışıyor

Yaz mevsiminin sonuna yaklaştığımız şu günlerde, Fransa Normandiya kıyılarının güzel şehri Deauville’de Amerikan Film Festivali 30 Ağustos Cuma günü başladı, festival 8 Eylül’e kadar devam edecek. “Yarışmaya katılmak için Deauville’e sinemanın çok önemli isimleri geldi. Bu yıl 39.‘uncusu düzenlenen festival sinema severler için çekici olmaya devam ediyor.”

Aktör Michael Douglas ve yönetmen Steven Soderbergh festivale katılan yıldızlar arasındaydı. Douglas ünlü piyano virtüözü Valentino Liberace’i canlandırdığı ‘Şamdanın Arkasında’ isimli filmin Avrupa Prömiyer’i için festivaldeydi. “Çok vaktim vardı, biliyorsunuz kanserle savaşırken filmi bir yıl ertelemek zorunda kaldık ama bu sayede prova için çok zamanım oldu. Henüz hayatta olan bir kişiyi canlandırmanın sorumluluğu üzerinizde ve bu ilk kez oluyor, bunu başardım.” Bu ayrıca Soderbergh’in son sinema filmi çalışması, yönetmen yeni bir hayata başlamak üzere: “Geleceğim televizyonda. Bir ay sonra 10 saaatlik bir dizinin çekimlerine başlıyorum. 1900 yılında New York’ta bır hastanede geçen ‘The Nick’ isimli bu dizi çok eğlenceli olacak.” Şamdanın Arkasında piyanist Valentino Librace ve Matt Damon’un canlandırdığı genç Scott Thorson arasındaki ilişkiyi anlatıyor.

Oskar ödüllü ve iki kez de Altın Küre ödüllerine layık görülmüş ünlü Avustralyalı aktris Cate Blanchett’te festivale katılanlar arasındaydı. Festivalde verilen dört ödülden biri, Hayat Boyu Başarı Ödülü Cate Blanchette’e verildi. Son altı yıldır Avustralya’da tiyatrolarda sahne alan başarılı oyuncu sinema ekranlarını da önemli filmlerle doldurdu. Euronews olarak en sevdiği karakterin hangisi olduğunu kendisine sorduk: “Karakterlerin herhangi bir tanesine aşık olmamaya çalışıyorum. Galiba film yapmak daha çok tecrübeye dayanır. Santa Fe’de ‘The Missing’ için Ron Howard’la çalışmaya bayıldım. Kesinlikle Woody ve ekibiyle San Fransisco’da olmak ta harikaydı. Eğer herşeyi bırakıp gitmeseydiSteven Soderbergh ile heyecanlı işler yapmak isterdim.” Deauville’de Cate Blanchette’in başrolü oynadığı Woody Allen’ın son filmi ‘Blue Jasmine’ Avrupa Prömiyeri’ni gerçekleştirdi.

Festival’e katılan filmler arasında Lee Daniels’in Uşak’ı (The Butler) en ilgi çeken filmler arasında. Filmde yedi Amerikan Başkanı’na uşaklık yapmış Cecil Gaines’i Forest Whitaker canlandırıyor. “Bu karakteri geliştirmeye çalışırken çok büyük zorluklar vardı. Bazı özel durumlar. Çünkü Lee bu yolculuğu yaşlanma süreci gibi uzun bir zaman sürecine yayarak yaptı. Bu süreç esnasında, içinde mutluluk barındıran çok sıkı bir çalışma buldum.”

Başlangıçta insan ve aile öyküsü anlatan Uşak, Amerikan tarihinde siyahların hak mücadelesine bakışa dönüşür. Birleşik Devletlerde gösterime girdiği günden beri gişe rekorları kıran Uşak, yakında Avrupa sinemalarında…

kaynak: tr.euronews.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi bizimle paylaşın