3 Nisan 2013 Çarşamba

Boston Türk Film Festivali’ne Seyirciden Tam Not



 12. Boston Türk Film Festivali’nin Programı Seyircilerin Büyük Beğenisini kazanıyor.

Festival yöneticileri Amerikali seyircilerin filmlerin bitiminde filmleri coşkuyla alkışladıklarını ve  festivalin film seçkisiyle de seyircilerden büyük övgü aldıklarını söylediler ve  gördükleri ilgiden ve seyirci sayısındaki artıştan  duydukları memnuniyeti ifade ettiler.

12. Boston Türk Film Festivali  programı altında gösterilen çoğu uzun metrajlı filmin Kuzey Amerika hatta dünya ilk gösterimini yapmış olmalarının kendileri için haklı bir gurur kaynağı olduğunu belirten festival direktörü Erkut Gömülü festivalde Erden Kıral’ın Yük filminin ilk uluslararası gösteriminin, Hüseyin Karabey’in “Unutma Beni Istanbul”,  İnan Temelkuran ve Kristen Stevens’ın “Siirt’in Sırrı”, Onur Ünlü’nün “Celal Tan ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikayesi” ve Yusuf Pirhasan’ın “Kurtuluş Son Durak” filmlerinin Kuzey Amerika ilk gösterimlerinin Boston’da yapıldığını, ayrıca Orhan Eskiköy ve Zeynel Doğan’ın “Babamın Sesi”, Dilek Keser ve Ulaş Güneş Kaçargil’in “ Evdeki Yabancılar” ve Mehmet Ada Öztekin’in “Mahmut ile Meryem” filmlerinin bu hafta Kuzey Amerika ilk gösterimlerinin ve Emin Alper’in “Tepenin Ardı” filminin Doğu Yakası ilk gösteriminin yapılacağını söyledi. Festival açılışında  Zeki Demirkibuz’un “Yeraltı” ve Ali Aydın’ın”Küf” filmlerinin Doğu Yakası ilk gösterimleri yapılmıştı.


Festival programında Kuzey Amerika’nın ilk Türk belgesel ve kısa film yarışması niteliğindeki  Boston Belgesel ve Kısa Film Yarışması’nda Jüri Ödülü alan filmlerin yönetmenlerine plaketleri filmlerinin gösterimlerinden sonra düzenlenen bir törenle verildi.  Ayrıca, yönetmenler seyirci ile filmleri üzerine söyleşilerde bulundu.

Yarışmada En İyi Kısa Film Ödülü yönetmenliğini Serhat Karaaslan’ın yaptığı “Musa” ve yönetmenliğini L. Rezan Yeşilbaş’ın yaptığı “Sessiz/Bé Deng”adlı kısa filmler arasında paylaşılmıştı. En İyi Belgesel Ödülünü ise yönetmen Aysun Bademsoy’un “Namus” adlı belgeseli almıştı. Seyirci Ödülleri belgesel film dalında yönetmen Hüseyin Karabey’in “Bir Hayatı Masal Gibi Anlatmak” adlı filmine, kısa film dalında yönetmen Koray Sevindi’nin “Ekmek” adlı filmine verilmişti.

Yarışma Jüri üyeliklerini Harvard Film Arşivi’nin Direktörü Haden Guest, film eleştirmeni Peter Keough, Boston Güzel Sanatlar Müzesi’nin Film Küratörü Carter Long gibi film konusunda tanınmış isimlerin yaptığı yarışmanın yedincisi 2012 Aralık ayında Boston’da düzenlenmiş ve yarışma programı altında 38 film yeralmıştı.  Yarışmada ödül kazanan filmlerden oluşan bir seçki ise geleneksel olarak her yıl Boston Türk Film Festivali programı altında seyirci ile buluşuyor.

Film gösterimlerinden sonra, Boston Güzel Sanatlar Müzesi’nde yönetmen Aysun Bademsoy, yönetmen Serhat Karaaslan, yönetmen Hüseyin Karabey, yönetmen Ahmet Boyacıoğlu’nun katılımıyla düzenlenen ve moderatörlüğünü Peter Keough’nun yaptığı Türk sineması ve sorunları üzerine bir de halka açık panel düzenlendi.

1964 yılından beri faaliyet gösteren Boston merkezli  New England Türk Amerikan Kültür Derneği’nce (TACS-NE) düzenlenen Boston Türk Film Festivali’nin ana sponsorluğunu Turkish Cultural Foundation (TCF) , Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Türk Hava Yolları yapıyor.

Festival hakkında daha fazla bilgi  http://www.bostonturkishfilmfestival.org/ adresinde bulunabilir.

kaynak: turkishny.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi bizimle paylaşın