23 Aralık 2012 Pazar

DSLR’dan sinemaya


DSLR ile profesyonel film çekim rehberi

Sinemanın üretim aşamasını kolaylaştıran ve ucuzlaştıran en büyük gelişim hiç şüphesiz dijital kameraların ortaya çıkışı olmuştur. Bu teknoloji, artıksinemanın büyük paralar harcanmadan da yapılabileceğinin bir habercisiydi.

Fakat 35 mm film kameralarındaki görüntü kalitesi, optik tercihler ve ışık algısındaki başarı faktörleri, dijital kameraların sinema kalitesine yaklaşamayacağına dair yerleşik düşüncelere neden oluyordu. Ama son birkaç yıldır bağımsız sinemacılara, öğrencilere hatta profesyonellere, sinematografik olarak sinemaya en yakın ve en ucuz çözümü sunan şeyin fotoğraf makinesi olacağı gerçeği ortaya çıktı. Yıllardır kötü görüntü kalitesine sahip iri gövdeli kameralara onbinlerce euro harcayan sinema sektörü, bir fotoğraf makinesi maliyetine, eşi benzeri görülmemiş bir fiyat-performans noktasına ulaştı.

DSLR ile sinema akımının nedenleri

Hal böyle olunca internette yayınlanan amatör videoların bile optik zenginlikleri yeterince sinematografik bir hale gelmeye başladı. Kolay taşınmma, fotografik net alan derinliği, film çekerken dikkat çekmeme, yüksek çözünürlük ve sayısız objektif çeşitliliği DSLR akımını başlatan öğelerin başında geldi.

Peki Digital Single Lens Reflex(DSLR) yani objektifi değiştirilebilen fotoğraf makineleri ile nasıl film çekilir? Hangi fotoğraf makinesi tercih edilmeli? Çekim yaparken dikkat edilmesi gereken hususlar neler? Hangi objektif kullanılmalı?

 DSLR ile film çekmeye kalktığımızda yıllardır alıştığımız bazı alışkanlıklar, değişime uğruyor. Öncelikle kamera seçimi konusunda birkaç konuya dikkat çekmekte yarar var. Bunu yaparkende piyasada en çok tercih edilen 3 DSLR’den bahsetmekte fayda var. Bunlar:
Canon EOS 550D, 7D ve 5D Mark II. Neden aralarında Nikon yok derseniz, ortaya çıkan sonuçlardan ve Canon’un bu işe daha fazla önem vermesinden kaynaklı durum olduğunu söylemek mümkün. Fakat elinizde diğer markalara ait video çekebilen bir DSLR’niz varsa film çekememek için hiçbir sebebiniz yoktur.

Bu portatif sinema aracının taşınabilirlik ve dikkat çekmeme özellikleri paha biçilemez bir durum olarak belirtilebilir. Çünkü etraftaki insanlar tarafından rahatsız edilmek istemiyorsanız DSLR’lar ile çalışmak tam size göre. Yetkisi olmadığı halde size çekim için izniniz var mı? Soruları da cabası.

Fotoğraf makinesi ile kimsenin giremediği yerlerde ve ortamlarda film çekebilmek paha biçilemez öğeler arasında. Geçmişe baktığımızda Leica’nın bu kadar meşhur olmasının altında yatan sebeplerden biri de dikkat çekmemesi değil miydi?

Eray Dinç
kaynak: technotoday.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi bizimle paylaşın