28 Aralık 2012 Cuma

Burhan Kurbani’nin ilk filmi 'Shahada'


Müslümanları yük görenlere cevap
Burhan Kurbani’nin ilk filmi 'Shahada', Berlinli üç Müslüman gencin inançlarını, modern Alman toplumuyla nasıl uyumlu hale getirdiklerini anlatıyor. Film, Müslümanları yük olarak gören Almanlara güzel bir cevap niteliğinde...

Tam da Allensbach Enstitüsü’nün, Alman halkının Müslümanları yük olarak gördüğünü ortaya çıkaran araştırmasının sonuçlarının yayınlandığı gün Müslüman bir Alman yönetmenin filmi vizyona girdi. Afgan kökenli Burhan Kurbani’nin ilk filmi 'Shahada', Berlinli üç Müslüman gencin inançlarını, modern Alman toplumuyla nasıl uyumlu hale getirdiklerinin hikayesi.

Eğlenceden eğlenceye koşarken yaşadığı bir kürtajdan sonra adeta bir İslam savaşçısına dönüşen Meryem, İş arkadaşı Daniel’e aşık olan ve eşcinselliği ile başa çıkmaya çalışan Nijeryalı Samir ve yıllar önce vurduğu kadınla karşılaşana kadar, karısı ve çocuklarıyla modern, mutlu, uyumlu bir hayat süren polis memuru İsmail’i bir araya getiren aydın bir camii hocası olan Vedat... Vedat Hoca, üç göçmen gencin Almanya’daki günlük yaşantısını episodlar halinde beyazperdeye aktarılan filmin ahlak abidesi, kimseyi İslam dinine uygun yaşamadığı için yargılamayan Vedat hoca, inançları yüzünden krize giren bu üç genci, bir sükunetle adeta terapi eder.

Almanya’daki Müslüman toplumunda sıkça rastlanan ama nedense Alman medyasının öne çıkarmaktan pek hoşlanmadığı bir karakter Vedat Hoca.

Film eleştirmenleri satır aralarında onun gibi bir sufinin gerçek olduğuna inanmadıklarını belirtmişler bile. Biraz da, bu nedenle ‘Almanya’daki hocalar öcü, Hoca’ya giden Müslüman gençler İslam savaşçısı’ olarak algılanıyor. Shadada' bu klişeleri kırmayı deneyen bir film. Bu yılki Berlin Film Festivali’nde de yarışan 'Shadada’nın temel meselesi, son aylarda Almanya’nın gündeminden düşmeyen entegrasyon. Bu seçim festival direktörü Dieter Koslik’in ne kadar ileri görüşlü olduğunun bir işareti. Çünkü film Müslümanlara karşı yaptığı ırkçı sayılabilecek açıklamalar yüzünden Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyeliğinden istifa etmek zorunda kalan Thilo Sarrazin’e ve onun gibi düşünenlere bir cevap niteliği taşıyor.

Aslında diploma filmi ile Berlinale’de Roman Polanski, Thomas Vinterberg, Michael Winterbottom gibi isimlerle yarışan ve hala Baden-Württemberg Film Akademisi’nde öğrenci olan 29 yaşındaki Burhan Kurbani’nin varlığı bile Müslümanları yük olarak gören Almanlara güzel bir yanıt sayılır.

Müslümanları yük görüyorlar
Kurbani, kültür ve din mozaiğinin hala farkına varamamış Alman toplumunda Fatih Akın gibi bir yıldız olarak parlayabilir. Hem filmi izlemeye hem de yönetmenin kariyerini takip etmeye değer.

Fulya Canşen
kaynak: ntvmsnbc.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi bizimle paylaşın