3 Ekim 2012 Çarşamba

Hangi film Türk sinema tarihine "yakılan film" olarak geçti?


2009 yılının Ekim ayında vefat eden yönetmen Halit Refiğ’in, yapımına 1979 yılında başladığı, TRT ve dönemin Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından destek alarak çektiği Yorgun Savaşçı filmi, Türk sinema tarihine yakılan ilk film olarak geçti.

Halit Refiğ’in, Kemal Tahir’in “Yorgun Savaşçı” romanından uyarladığı film 1980 öncesi TSK tarafından, o dönemin Genelkurmay Başkanı olan Kenan Evren’in emri ile destek aldı. Yapımcı Ömer Serim’di. Ancak bu film Türk sinema tarihine “yakılan film” olarak damgasını vurabildi.

Denetim altında sanat

Askerlerin gözetimi ve yardımı altında çekilen film sırasında darbe olunca, filmin yakılmasına karar verildi. Kararı veren kurulda o dönem Devlet Tiyatroları Genel Müdürü olarak çalışan Turgut Özakman ve bir dönem TRT genel müdürü olan Kerim Aydın Erdem de yer alıyordu.

Filmin yakılmasını gerçek anlamda üstlenen kişi ise o dönem TRT Genel Müdürü olan Emekli General Macit Akman oldu ve “ben yaktırdım” dedi. Film tüm zorluklara rağmen 1981 yılında tamamlanmıştı ancak 1983 yılında, 6 Kasım 1983 seçimlerinden bir hafta sonra yakıldı.

Kopyası alınmadı

Halit Refiğ bu olaydan sonra verdiği röportajlardan birinde şunları söylemişti: “Hayattaki en büyük gafletlerimden biriydi, bir kopyasını almamak!”

Aynı roman yaklaşık 10 yıl sonra HBB televizyonu tarafından uyarlandı. HBB “Yorgun Savaşçı”yı yayınlarken, TRT de “Yorgun Savaşçı”yı kesintisiz olarak ekrana getirdi. Film kopyaları yönetim tarafından yakılırken, suç belgesi olarak bir video kopyası alınmıştı. Ancak bu çoğaltılması mümkün olmayan bir kopyaydı.

kaynak: rehber.uzmantv.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi bizimle paylaşın