Sinema Sektörünün Başkenti İstanbul, Akademisine ve Ödülüne Kavuşuyor
Işıkçı Hasan herkese şöyle bir bakıp “Kalkın, bir dakika saygı duruşu” diye bağırdı.
Yönetmenler kıraathanesinin kapısı açıldı. Işıkçı Hasan, pek de sevmediği mekana daldı. Kapının önünde durdu. Herkese şöyle bir bakıp “Kalkın, bir dakika saygı duruşu” diye bağırdı. “Deli Hasan” diye geçirdi içinden ön masada okey oynayanlar. Huysuzla başları derde girmesin diye dediğini yaptılar. Bir dakikalık saygı duruşu bitti. Arkasını dönüp gitmeden şöyle bir baktı kahvedekilere; “Federico Fellini öldü, siz burda eğlenin…” Birbirine bakınırlarken çıkıp gitti Hasan.
Sevdaları Yeşilçam onlara ne kadar hoyrat davranırsa davransın bu aşk “ölüm bizi ayırana dek” sürer.
Yeşilçam kokan yerli sinema sansürle tanışınca “film bitti” diye hayıflanıyordu sektörün yaratıcıları. En sevdiği oyuncusu İstanbul da değişmeye başlamıştı artık. Hem fotojenik hem de karakter oburu, yokuşlu bir oyuncudur İstanbul. Ve sektörün başkenti. Sinemanın siyah beyaz yılları. Yeşilçam Sokağı’nda, Ayhan Işık Sokak’ta, yazıhanelerin ara sokaklarında şaryolar, kameralar, reflektörler sete gitmek üzere yüklenir minibüslere. Doluşur figüranlar kiralık şirket arabalarına. Kendi kostümüyle gelen oyuncular, makyözler, set işçileri. Işık kamyonları yeni bir düşü aydınlatmak için yola çıkar sabahın kör karanlığında. Sinema mikrobunun bulaştığı bu gönüllü hastalar Yeşilçam’ın üretici unsurlarıdır. Her aşk gibi, her sevda gibi emek vermeden “ruhuna asla sahip olamayacağı”nı bile bile. Daha o yıllarda sevdaları Yeşilçam onlara ne kadar hoyrat davranırsa davransın bu aşk “ölüm bizi ayırana kadar” sürer.
Taptaze, Sıfır Kilometre Bir Ödül: Yeşilçam Akademi Ödülleri
Bugün, sinemanın en verimli yılları. Eğitimleriyle teknolojinin son olanaklarını birleştiren, içeriğiyle, sinema diliyle yeniyi yeniden yaratan genç, kendine güveni yüksek, sinemaya hakettiği itibarı kazandırmak için yola çıkmış cesur bir yeni kuşak. Beslendiği coğrafyanın klişelerini zorlayıp yeni açıları kadrajına sığdıran, dünyaya acıkmışcasına saldıran yeni sinemacıları ile büyüyen, olanakları zenginleşen, hikayesi gittikçe incelen bir sinemanın bütün alametleri belirdi.
Şimdi ödül zamanı. Yeni zamanın ruhunu yakalayan, yeni ufuklara en güzel oyuncusunun ve sektörün başkenti İstanbul’dan bakan, üretici unsurlarını ödüllendiren, onun düzeyine yakışır olmayı hedefleyen bir ödül. Gelenekle geleceği birbirine bağlayan, itibar ve onurun eller üstünde yükseldiği sıfır kilometre, taptaze, temsil gücü yüksek bir ödül: Yeşilçam Film Akademisi Ödülleri
Yeni, genç, tazecik ama yaşından çok olgun, üretici ve yaratıcı unsurlarıyla sektörün ödülü geliyor.
Bu ödüle aday olan filmin gişesi artacak. Bu itibarlı ödülü alan filme herkes şapka çıkaracak. Afişinde bu damga varsa o filmin değeri katlanacak. En çağdaş, en genç “hoca”lar, en tecrübeli “köşe taşları” seçiciliğin ve sektörün kurallarını yeniden oluşturacak. Set işçisinden senaristine, afiş sanatçısından kurgucusuna, yönetmeninden oyuncu koçuna, oyunculardan sanat yönetmenlerine, görüntü yönetmenlerine, yapımcılara, ışık tasarımcılarına, doly operatörlerine, animatörlerden belgeselcilere… Yeni, genç, tazecik ama yaşından çok olgun, üretici ve yaratıcı unsurlarıyla sektörün ödülü geliyor.
Ödül Sistemi Nasıl İşleyecek?
? Sinema Meslek Birlikleri Güç Birliği projesi olarak başlayan Yeşilçam Akademi Ödülleri 2012’de ilk kez verilecek.
? Sektörün üretici unsurları kendi ürünlerini, şeffaf, demokratik ve itibarlı bir şekilde ödüllendirmek için bir araya geldi ve bu ödülü kurguladı.
? 2011 yılında Türkiye’de vizyona girmiş bütün yerli filmler bu ödüllendirme sisteminin doğal aday adayı sayılıyor.
? Her ödül kategorisi için 5’er aday belirlenecek ve bu adaylar arasından her kategorinin “En İyi”si seçilecek.
? 2011 yılı içerisinde vizyona çıkmış filmler arasından 5 adayın belirlenmesi meslek ustalarından oluşacak “SEÇİCİLER KURULU” tarafından yapılacak.
? “SEÇiCİLER KURULU” mesleki yeterliliği tartışmasız, etik değerlere saygılı, yurtiçi ve yurtdışında saygınlık kazanmış sinemanın üretici unsurlarından gelen kişilerden oluşuyor. Ağırlıkla meslek erbaplarının oluşturduğu bu kurula kamuoyunda sinema ilgisi ve bilgisi ile tanınan meslek dışından kısıtlı sayıda kanaat önderi de dahil edilecek. “SEÇİCİLER KURULU” “Yeşilçam Film Akademisi (YEFA)”nin de temelini oluşturacak.
? “SEÇİCİLER KURULU”nun her dalda belirlediği 5 aday film kamuoyuna ilan edildikten sonra ikinci aşamaya geçilecek ve sinemanın tüm üretici unsurlarının yanı sıra film dağıtımcıları ve salon işletmecilerinin de temsil edildiği yaklaşık 2500 kişiden oluşacak “BÜYÜK JÜRİ” tarafından değerlendirilerek, her dalda yalnızca bir tane “En İyi” seçimi yapılacaktır.
? Her dal için belirlenen 5 aday film, BÜYÜK JÜRİ üyelerinin izleyebilmesi için özel olarak tahsis edilen sinema salonlarında iki hafta süre ile gösterime sunulacak.
? “Film, sinemada izlenir” anafikrine bağlı kalmak kaydıyla teknolojik imkanlar ödüllendirme sitemine dahil edildi ve çözüm ortağı olarak E-Kolay ve Sinemazon ile bir işbirlikteliği gerçekleştirildi.
? E-Kolay-Sinemazon, Yeşilçam Akademi Ödülleri’ne özel bir internet sitesini kuruyor. Kişiye özel bir şifre ile seçicilerin gireceği ve filmleri HD kalitesinde izleyebileceği sitenin kamuya açık sayfalarından da sinemaseverler aday filmlerin fragmanlarını izleyebilecek, filmlerle ilgili ayrıntılı bilgi edinebilecek.
Bütün Sektör Burada!
Bu birliktelik kimlerden oluşuyor?
Öncü Meslek Birlikleri
BİROY (Sinema Oyuncuları Meslek Birliği), BSB (Belgesel Sinemacılar Meslek Birliği), FİYAB(Film Yapımcıları Meslek Birliği), SETEM (Sinema ve Televizyon Eseri Sahipleri Meslek Birliği), SESAM (Türkiye Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği), SE-YAP (Sinema Eseri Yapımcıları Meslek Birliği), SİNEBİR (Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği), TESİYAP (Televizyon ve Sinema Yapımcıları Meslek Birliği)
VE…. Sendikalar… Dernekler… Vakıflar…
SİNESEN (Sinema Emekçileri Sendikası), OYUNCULAR SENDİKASI, ÇASOD (Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği), FİLM-YÖN (Film Yönetmenleri Derneği), SENDER (Senaryo Yazarları Derneği), SODER (Sinema Oyuncuları Derneği), TÜRSAK
(Türkiye Sinema Audivisuel Kültür Vakfı), TÜRSAV (Türk Sinema Vakfı)
Ne Dediler?
ZEYNEP ÖZBATUR ATAKAN
(Türkiye Oscar Adayı Bir Zamanlar Anadolu'da'nın Yapımcısı,
Avrupa Film Akademisi Üyesi)
Özellikle son dönemde, yurtdışında da çok büyük başarılara imza atmış sinemamızın, kendi kendini değerlendirip evrensel ölçütlere göre ödüllendirdiği çok önemli bir sistem kuruluyor. Üstelik bir film akademisinin kuruluşuna da öncülük ediyor. Büyük ve çok anlamlı bir proje. Hayırlı olsun.
SELDA ALKOR
(Oyuncu)
Yerli sinemanın “Yeşilçam Akademi Ödülleri”ne çok ihtiyacı vardı. Yıllarca Oscar ve benzeri ödülleri, onların düzenleniş biçimlerini hayranlıkla izlemiştik. Şimdi son birkaç yılda gösterdiğimiz çabalar bir sonuç veriyor ve sinema sektörümüz bir araya gelerek kendi meslektaşlarının bir yıl boyunca ve fedakar bir çalışmayla ürettiği ürünleri değerlendiriyor ve meslektaşlarını onurlandırıyor.
Sinemamızın eski verimli günlerine dönmekte olduğu bu yıllarda Yeşilçam Film Akademisi’nin kurulması da bence meslektaşlarımızı birbirine kaynaştıracak ve sinema sanatımızı onurlandıracak bir girişimdir. TÜRSAV(Türk Sinema Vakfı) olarak başından beri katıldığımız bu çalışmalardan dolayı tüm sinema meslek örgütlerini de kutluyorum.
YILMAZ ATADENİZ
(Yönetmen)
Senelerdir sinema aşkı ile verdiğimiz büyük mücadele sonucunda sinemamıza itibar katacak bu ödüllendirmeyi yürekten kutluyorum. Ayrıca bzim gibi tecrübeli kuşakların birikimi ile yeni kuşak meslekdaşlarımızın heyecanını birleştirecek bir akademinin kuruluyor olması da beni ziyadesiyle gururlandırdı. emeği geçen tüm arkadaşlara teşekkürlerimi sunarım.Yaşasın Yeşilçam Film Akademisi!
MEMETALİ ALABORA (Oyuncu)
Yeşilçam Film Akademisi (YEFA)’nin kurulması ve akademiyle birlikte tüm üretici güçlerin her sene sinemamızın en iyilerini seçmesi sinemamız için büyük bir adım... Sinema alanındaki üreticileri temsil eden tüm meslek birlikleri, sendikalar ve derneklerin paydaşı olduğu böylesine büyük bir oluşumun varlığının gelecek için çok olumlu olacağına inanıyorum.
NUR SÜRER (Oyuncu)
Yeşilçam Film Akademisi (YEFA) ve Yeşilçam Akademi Ödülleri sinemamıza yepyeni bir ruh ve heyecan getirecek. Yeşilçam’ın büyük mirasını 21. Yüzyıla taşıyacak bu yapı sinema sektörümüze yepyeni kapılar açacak. Emeği geçen tüm örgütleri, destek veren tüm kurumları kutluyorum.
NEJAT İŞLER (Oyuncu)
Ustaların oluşturduğu bir film akademisine kavuşmak hepimiz için heyecan verici... Bu akademinin ve tüm sektörün seçici olduğu Yeşilçam Akademi Ödülleri ise saygınlığı ile tartışmasız bir yere oturacak. Bütün alışıldık kalıpların dışında, teknolojinin getirdiği imkanları da kullanarak, böylesine büyük bir organizasyonu gerçekleştiren meslek birliklerini ve sinema örgütlerini kutluyorum.
AYTAÇ ARMAN
(Oyuncu)
Yeşilçam'a yakışan buydu... Nihayet bu büyük olaya hep birlikte tanık oluyoruz. Sinemamıza hak ettiği saygınlığı getirecek, sinema alanında tüm yaratıcıları ve üreticileri kucaklayacak büyük bir oluşum. Telif hakları ve çalışma koşulları için mücadele eden örgütlerimizin başarısını alkışlıyorum.
Bilgi ve İletişim İçin:
Kemal Gökhan Gürses (Mucizeler Dükkanı Reklam Hizmetleri)
T: +90.212.292 48 53
F: +90.212.292 48 08
sanat.milliyet.com.tr
Alıntıdır...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Düşüncelerinizi bizimle paylaşın