8 Aralık 2011 Perşembe

Çocuk oyunculara düzenleme geliyor


Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) 'Yeni RTÜK Mevzuatı Yükümlülükler ve Sorun Alanları' konulu bir toplantı düzenledi. Toplantıya RTÜK Başkanı Davut Dursun, RTÜK üyeleriyle televizyonların yöneticileri katıldı. Toplantının açılışı öncesi RTÜK Başkanı Davut Dursun, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Dizilerde oynayan çocuklar için nasıl bir düzenleme yapılacağı hakkında ki sorulara Başkan Dursun açıklık getirdi.

"DETAYLI BİR RAPOR HAZIRLADIK"

RTÜK Başkanı Dursun, "Çocuk yaşta olan kişilerin, dizilerde sinema filmlerinde tiyatroda radyoda benzeri sanatsal faaliyet alanlarında aktör olarak görev almaları, çalışmalarıyla ilgili bir boşluk var Türkiye'de. Diğer bütün Avrupa ülkelerine bakıldığında, çocukların istihdamına ilişkin birtakım düzenlemeler var. Bizde ise bu konuda bazı düzenlemeler olmakla birlikte, yeterli gözükmüyor. Bu boşluğu doldurmak öncelikle Çalışma Bakanlığı'nın sorumluluğunda olan bir şey. Bu boşluğun doldurulması konusunda biz detaylı bir rapor hazırladık. Çalışma Bakanlığı ile paylaştık. Sayın Bakan da ilgili genel müdüre izah ederek, bunun üzerine çalışılmasını istedi. Onlar çalışmayı bitirdikten sonra, konuyu yeniden değerlendireceğiz. Bu boşluğun doldurulması konusunda yasal düzenleme mi yapmak gerekiyor, yönetmelikle bu konu aşılabilir mi? Bunu göreceğiz ve o çerçevede bir girişimde bulunulacak. Bu RTÜK'ün yapacağı bir çalışmayla doldurulacak bir boşluk değil. Çalışma Bakanlığı'nın konuyla ilgilenmesi gerekiyor. Biz sadece Çalışma Bakanlığ'nı böyle bir probemin olduğunu bu problemin çözülmesi için Çalışma Bakanlığı'nın aktif rol alması gerektiğini ifade ettik" diye konuştu.

"DÜZENLENMESİ GEREKEN BİR ALANDIR"

Başkan Dursun, çalışmaların ne yönde olacağı konusundaki sorulara da yanıt verdi. Dursun, "Mesela eğitimini öğretimini alan bir çocuk günde kaç dakika çalışabilir? Bir dizide bir dizi setinde akşama kadar bulunabilir mi? Yoksa belli bir süreyle mi sınırlandırılması mı gerekiyor? Bu çocuğun aldığı maddi karşılık kime ödenecek. Çocuğun kendisine mi, ebeveynine mi? Yoksa bir fonda mı tutulacak? Dünyadaki örneklere baktığınız zaman ebeveynin izni gerekiyor. Okul idaresinin izni gerekiyor. Bu işin ancak haftasonları yapılması gerekiyor. Bu anlamda bir düzenleme gerekiyor" dedi. Başkan Dursun, "Bunun konuşulması gerekiyor. Tartışılması gerekiyor. Konu düzenlenmesi gereken bir alandır. Bizce bunun bir an önce düzenlenmesinde yarar var çünkü dizilerde sinema filmlerinde programlarda gece 24.00'te çocuk canlı yayına çıkıyor, şarkı söylüyor. Bu doğru mu değil mi? Bunların düzenlenmesi lazım. Yönetmeliğimizde çocukların istismar edilmeyeceğine ilişkin açık bir hükmümüz var. Bu istismarı nasıl anlamak lazım. Bunun da açıklamasının yapılması lazım" şeklinde konuştu.

hurriyet.com.tr
                                                                                                                                         Alıntıdır....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi bizimle paylaşın