26 Kasım 2011 Cumartesi

KULLANIM ALANLARINA GÖRE KAMERA ÇEŞİTLERİ


1-    Profesyonel ( broadcast) kameralar
2-    Sinema kameraları
3-    Yarı profesyonel ve amatör kameralar
4-    Güvenlik kameraları
5-    Su altı kameraları
6-    Tıpta kullanılan kameralar.

1-PROFESYONEL KAMERALAR: Televizyon yayın kuruluşlarının, prodüksiyon şirketlerinin kullandıkları kameralardır. Görüntü kalitesi diğer kameralara göre çok daha iyidir. Uzun süreli kullanıma müsaitlerdir. En az iki kanal ses alma özelliğine sahiptirler. Maliyetleri çok yüksek ve komple bir sistemi gerektirdiği için sadece yayın, prodüksiyon kuruluşları ve resmi kurumlar kullanmaktadır.

2- SİNEMA KAMERALARI: Farklı bir kayıt sistemiyle çalışır. Çalışma sistemi fotograf sistemine dayanır. Kayıt materyali ise makaralı filmlerdir. Sinema yapımlarında kullanılır. Kayıtta film kullanıldığı için hatalı çekimlerde geri alma imkanı yoktur. Kaydedilen film yanlış çekildiyse bir daha üzerine kayıt yapılamaz. Bu nedenle maliyeti yüksektir. Görüntü kalitesi kullanılan filme bağlı olmakla birlikte diğer kameralara oranla daha kalitelidir. En fazla görüntü derinliğine sahip olan kameralardır.

3- YARI PROFESYONEL VE AMATÖR KAMERALAR: Kullanımı en kolay olan kameralardır. Amatör insanların kullanılabileceği yapıya sahiptir. Kullanım alanları ferdi olarak insanların gezdiği, gördüğü yerleri kaydetmek için, aile fertlerini ve özel günlerini kaydetmek için, düğün salonlarında... kullanılabilir. Boyutları farklılık gösterir. Omuzda kullanılanları olduğu gibi el kameraları da bulunur. Piyasada en çok çeşide sahip ve en ucuz olan kameralardır. Otomatik ve manuel fonksiyonları sayesinde herkes rahatlıkla kullanabilir. Yerel yayın kuruluşlarında ve ajansların taşra teşkilatlarında yarı profesyonel kameralar kullanılmaktadır.

4-GÜVENLİK KAMERALARI: Özel korunması gereken bölgeler, stratejik öneme sahip kamu kurum ve kuruluşları, askeri bölgeler, büyük ticaret merkezleri ve kamuya açık yerlerin güvenliğini sağlamak için kullanılan kameralardır. Kapalı devre yayın sistemiyle çalışır.  Mekanın genelini görebilecek bir noktaya konumlandırılarak o mekandaki hareketliliği tek bir kontrol merkezine iletir. Farklı noktalardaki kameralardan alınan görüntüler bir merkezde takip edilir.

5-SU ALTI KAMERALARI: Işık ışınlarının su altında kırılma açıları su üstüne göre farklılık gösterir. Su altındaki ışık ışınlarının kırılmalarına duyarlı ve su altında çalışma düzeneğine sahip kameralardır. Genelde keşif ve belgesel yapımlarında kullanılır.

6- TIPTA KULLANILAN KAMERALAR: İnsanların iç organlarının rahatlıkla gözlenmesine ve hastalığın teşhisine yardımcı olan kameralardır. Ebatlarının çok ufak olması sayesinde iç organların görüntüsü alınabilir.

gonengontam.gen.tr
                                                                                                                                               Alıntıdır...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi bizimle paylaşın