26 Kasım 2011 Cumartesi

KAMERA VE TARİHİ GELİŞİMİ...


TANIM: Mercekler yardımıyla elde edilen görüntüyü elektriksel işlemlerden geçirerek elektronik görüntüye dönüştüren cihaza denir.

Televizyondan izlediğimiz hemen hemen her görüntü önce kamera tarafından kaydedilmektedir. Televizyon kameraları üç ana bölümden oluşur. Bunlar; vizör, gövde ve objektif bölümleridir.
      İ
lk yıllarda kamera ile gövde yani kaydedici kısmı birbirinden ayrı olarak bulunuyordu. Gelişen teknolojiyle birlikte kamera içinde bulunan görüntü tüpleri yerine CCD (charge coupled device) çipleri kullanılmaya başlandı. CCD çiplerinin ufak olması kamera boyutlarının küçülmesine ve kolay taşınmasına imkan sağladı. Günümüzde tüplü kameralar birkaç televizyon stüdyosu dışında kullanılmamaktadır. Tüplü kameralar fotoelektrik olayına göre çalışır. Kameranın görüntüleyeceği objeden yansıyan ışık ışınları, kameranın merceğinden ve iç optik sisteminden geçerek görüntü tüpüne ulaşır. İç optik sistemine gelen ışık ışınları burada kırmızı, mavi ve yeşilden oluşan üç ana renge ayrılır. Ayrılan renkler kendi görüntü tüpüne ulaştırılır. Siyah beyaz kameralar ise, renk körü oldukları için renklerin parlaklık düzeylerindeki farklılıklar önem taşımaktadır. Çünkü birbirinden farklı iki renk eğer aynı parlaklık düzeyine sahip iseler, farklı iki renk olarak algılanamayacaktır. Günümüzde renkli televizyon kameralarında kullanılan üç tür görüntü tüpü vardır.

1.  Plumbicon Görüntü tüpü: 1960’lı yıllarda ortaya çıkan plumbicon tüplerin ışığa duyarlı yüzeylerini kurşunoksit oluşturmaktadır. Tüp boyutu küçük, görüntü kalitesi  diğer kamera görüntü tüplerine göre oldukça yüksektir.

2.     Vidicon görüntü tüpü: Ucuz oldukları için kamera görüntü tüplerinin içinde en çok tercih edilen tüplerdir. Kapalı devre televizyon ve transistörlü portatif televizyon kameralarında kullanılır.

3.     İmage-orticon görüntü tüpü: 1950’li yıllarda siyah beyaz kameralarda kullanılmaya başlanmıştır Siyah beyaz görüntü kaliteleri çok yüksektir. Daha sonraki yıllarda renkli image-orticon tüpler geliştirilmiş ise de zamanla piyasadan kalkmıştır.
 
Artık günümüzde tüplü kameralar yerine CCD kameralar tercih edilmektedir. CCD kameralarda görüntü tüpü yerine bütünleşmiş “Chip” sistemi bulunmaktadır. CCD ’nin işlevi görüntü tüpü ile aynı olmakla birlikte çalışma prensibi farklıdır. Görüntü tüpünde olduğu gibi CCD’ de  de  ışığa duyarlı  noktacıklar vardır. Pixel’lerin oluşturduğu bu yüzeyde her pixel, nesneden gelen her ışık demetinin miktarına göre çalışır. CCD chip’ lerde foto duyarlılığa sahip yüzeyle doğrudan fiziksel bağlantısı olan depolama çubuğu vardır. Bunlar her pixel deki ışık düzeyini elektrik akımına dönüştürür.

Pixel’ler gelen ışıkla şarj Olur. Teorik ömrü sonsuzdur.  Chip’in üçüncü tabakası çıkış sinyalinin oluşturulduğu yerdir. Burada depolama çubuğundan gelen düşük güçteki elektrik akımı yükseltilir ve aynen tarama sistemli görüntü tüplerinde olduğu gibi  resim taranarak görüntü elde edilir Tüplü kameralarda olduğu gibi bir chip’li yada üç chip’li CCD kameralar vardır. Tek  chip sisteminde, tüm renkleri aynen tek tüplü kameralar gibi yeniden üretir. Üç chip’li de ise iki farklı yapı bulunabilir. Ya chip’lerin her biri temel renklerden (mavi, kırmızı ve yeşil)bir tanesini yeniden üretir ya da iki chip yeşil veriyi kodlarken üçüncü chip kırmızı ve mavi renkleri kodlar.
 
CCD kameraların tüplü kameralara göre önemli avantajları vardır. Öncelikle çok daha küçük yer kaplarlar ki bu da daha küçük ve daha hafif kameraların üretilmesine izin verir. cam yapıdaki görüntü tüplerine kıyasla CCD chip’leri, özellikle ENG(elektronik News Gathering-elektronik haber kamerası) ve EFP(Elektronik Field Production-elektronik prodüksiyon kamerası) kameralar için ideal bir düzenek sunar. Üçüncü olarak CCD kameralar çalışırken daha düşük bir enerji harcarlar. Batarya kullanıldığında uzun süreli çalışma imkanı sunar. Son olarak CCD kameralarda yanma ve görüntü hatırlatma olayına rastlanmaz. Bununla birlikte görüntü tüpleri daha yüksek çözünürlülük sağlarlar. Bu nedenle bazı yüksek kaliteli stüdyo kameraları CCD den ziyade tüplü kameralardır. Ancak CCD teknolojisi geliştikçe sağladığı üstün avantajlar nedeniyle görüntü tüplerinin kullanımının azaldığı ve yok olmaya yüz tuttuğu görülmektedir.

gonengontem.gen.tr
                                                                                                                                         Alıntıdır....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi bizimle paylaşın