23 Kasım 2011 Çarşamba

Dünden bugüne "Milli Sinema"

İlginç bir kitap Fleşbek. Belki de kendi alanında Türkiye'de tek. Dünya sinemasının 100'üncü, Türk sinemasının 80'inci yıldönümünün kutlandığı bir dönemde,

ülkemizde yayınlanan sinema kitaplarının göz ardı ettiği bir gerçeği "Milli Sinema" akımı ve devamını anlatmayıamaçlıyor. Kitabın içerik güzeliğinin aynışekilde dışa yansıdığını söylemek güç. Belki de bu Türkiye'de yayınlanan tüm sinema kitaplarının kaderi. 1943-1994 yılları arasındaki tüm önemli sinema çalışmalarını kapsadığı için bir anlamda "Alternatif Türk Sinema Tarihi" olma özelliğine de sahip olan Fleşbek'i, yazarı yönetmen Dr.Salih Diriklik ile görüştük.

- Neden böyle bir kitaba ihtiyaç duydunuz? İlk günden' itibaren aldığınız notlar bilinçlimiydi?

Bu kitabın ilk düşüncesi 1975 yılında Gençlik Köprüsü'nfi çektiğimiz sıralarda bende uyandı. Bu dönemde olduğu gibi o dönemde de mevcut sinema yazarları ve kitapları bizden, bizim sinema camiam~zdan bahsetmiyordu. Ben 1972 yılında Bugünkü Türk Sineması adlı bir kitap yazdım. Herhalde bizim camiamızdaki ilk kitap da odur. Bizim sinema kulübündeki çalışmaların veya diğer çalışmaların zamanla kaybolacağını düşündüm. Eğer bu çalışmaları bir kitap haline getiremezsek, bizden 20 sene sonraki gençlerin bundan haberleri olmayacaktı. Ben 1975 yılında oturdum ve Milli Sinemanın Stratejisi, Tarihçesi gibi o tür notlar yazmaya başladım. Aşağı yukarı üç ay Beyazıt Devlet Kütüphanesi'ne gittim geldim. Büyük Doğu'lardan başlamak üzere bizim sağ camiada çıkan gazeteleri, dergileri kendi çapımda taramaya çalıştım. Ve bunu 1943'ten 75 yılına kadar çok kabaca getirdim. Bu ilk araştırmada Milli Sinema Tarihçesi fazla bir yer kaplamıyordu. Ben daha çok "Milli Sinema" nın yeri, teorisi ve pratikte nasıl uygulanacağına yer ayırmıştım. O zamanlar biz biraz daha güdümlü bir "Milli Sinema" düşünüyorduk. Video-kaset bulunmadığı için biz bunları 8 ve 16 milimlik filmlere çekerek belli toplantılarda göstermek şeklinde birtakım teoriler geliştiriyorduk.

Elimdeki dokümanlarla 1943'ten 1994 yılının sonu na kadar yazmış oldum. Neticede bu Fleşbek adlı kitap 75'te başlayıp 94'ün sonunda biten bir kitap oldu.

- Kitabınızın ismi biraz enterasan. Neden "Milli Sinema Tarihi" değil veya "İslami Sine. ma Tarihı" değil de, Fleşbek. Neden böyle biı isim koydunuz?

Biz "Milli Sinema" tabirini kabul ediyoruz. Çünkü "İslami Sinema Tarihi" bi. zim için çok iddialı bir tabir oluyor. Biz ve benim gibi bu işin pratiğini yapan kişiler, "İslami Sinema" yaptığımızı kabul edemi. yoruz. O tür bir iddia içinde değiliz. Bir akım ismi olarak zaten koyamadık. Fleşbek ismi ba. ıdaha cazip geldi. Sinema içinde olan herkes bilir ki, genel bir sinema tabiri olarak geriye dönüş demek. Benim yaptığım çalışma da 94 yılından ge. riye bir bakış olduğu için daha sıcak bir tabir gibi gel. di. Her ne kadar İngilizce bir tabir ise de. Bunu da her ihtimale karşı anlamayan 0lur diye altına ikinci bir başlık koydum.

- Kitabınızda bir de şunu gördük. O dönemde samimiyetle çalışmış birtakım arkadaşlarınızın,- kusur mu diyelim- birtakım hatalarını da yazmışsınlZ. Bir tarihçi olarak hakikaten dürüst bir yaklaşım. Bunu neden yaptınız? Bir tepki gelmesinden çekinmiyor musunuz?

Neden? Üstü kapatılıyor birtakım ko. nuların. Fitne olur vs.. Ben kendi hatalarımı da yazdım. Orada yazmış olduğum. talar da gerçek olaylar ve bunlar kişilerin gocunacağı şeyler değiL. Bugün yeni bir şirket kurulduğu zaman aynı hatayı bir daha yapmasın. Ben para verdim, herşeyi bilirim demesin. Bunu yazmamın bence bir önemi yok. Tepki alır mıyım? Mutlaka alırım. Bunların arasında benim samimi olduğum arkadaşlar da var. Ama böyle birşey yazacağımı biliyorlardı. Dostluğu benden uzaklaşan kişilerin tenkidi artıracağına inanıyorum. Ama hiçbiri bu yalandır diyemez. Buradaki muhatabım tamamen gençler. Gençler bilsin diye yazdım.

Bugün yeni bir sinema yazarı çıkmıyor, yönetmen çıkmıyor, senaristimiz yok. Bakıyorsunuz, uzun zamandır olan kişiler, aynı kişiler 5 tane, 6-7 tane. Yeni kişiler de çıksın.
(Fleşbek i Salih Diriklik 12 cilı,702 sayfal O 2163499529)

Aksiyon.com
                                                                                                                                               Alıntıdır....

1 yorum:

  1. Oakland Capitals'a Hoş Geldiniz, Çalışkan insanlara,% 3'lük bir faiz oranıyla bireysel kuruluşlar için ihtiyaç duydukları fonları hızlı bir şekilde almaları için finansal destek sunuyoruz. Esnek kredi limitimiz var, Milyonlarca kişi tarafından güvence altına alın, Dakikalar içinde uygulayın. Bizim Özelliklerimiz; Hızlı Uygulama, Anında Karar, Hızlı Fonlama, Özel Destek.

    İletişim Ofisi: oakland.formal@hotmail.com

    YanıtlaSil

Düşüncelerinizi bizimle paylaşın