15 Kasım 2013 Cuma

Türkiye'nin en büyük kısa film festivali 14 yaşında

14'ncü İzmir Kısa Film Festivali'nde bu yıl 63 ülkeden 1365 film yarışacak. 1951 yapımı "Avare" filmi ise, festivalin onur konukları arasında...

Türkiye'nin en büyük ve uluslararası kısa film festivali olan İzmir Uluslararası Kısa Film Festivali'ne 14'ncü yılında 63 ülkeden 1365 film festival programında yer almak için başvuruda bulundu. 19 Kasım Salı günü gerçekleştirilecek açılış töreniyle başlayacak olan festival, 23 Kasım Cumartesi günü gerçekleştirilecek ödül töreninin ardından 24 Kasım tarihinde son bulacak.

ÖDÜLLÜ FİLMLER
Festival, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ve Başbakanlık Tanıtma Fonunun önemli katkıları ile İzmir Sinema Derneği tarafından düzenleniyor. Festival filmleri, İzmirli sinema severlerle ücretsiz olarak Fransız Kültür Merkezi'nde buluşacak. Bu yıl da İzmirli festival izleyicileri Oscar, Bafta, Cannes, Berlin, Oberhoussen ve diğer önemli festivallerde ödül kazanmış filmlerin yanı sıra ilk kez gösterime giren filmleri de görme şansına sahip olacak.

ALTIN KEDİ
Festival kapsamında Altın Kedi ödülleri de sahiplerini bulacak. Ulusal ve uluslararası yarışmada finalist filmleri değerlendirmek üzere seçkin bir jüri, Altın Kedi'leri dağıtmak için ter dökecek. Jüri üyeleri arasında ünlü İranlı sinemacı Jafar Panahi'nin kızı oyuncu Solmaz Panahi de yer alıyor.

Festival jürisi
Yavuz Özkan / Yönetmen
Hüseyin Karabey / Yönetmen
Burak Göral /Sinema Yazarı
İrene Genhart /Sinema Yazarı
Betül Aksoy / Arkas Sanat Merkezi Yöneticisi
Bede Chang / Hong Kong Film Festivali Program Direktörü
Solmaz Panahi / Oyuncu

Panahi'nin çocukları festivalin konukları 
İran Yeni Dalga sinemasının etkili isimlerinden, dünyaca ünlü yönetmen-senarist-yapımcı Jafar Panahi'nin "Bu Bir Film Değildir" adlı filminin özel gösterimi yapılacak. Gösterim sonrası iranlı ünlü yönetmenin Venedik Film Festivali'nde Altın Aslan ödülü alan "Daire" adlı filminde oynayan kızı Solmaz Panahi ve oğlu Panah Panahi ile bir söyleşi gerçekleştirilecek.

"Avare" yeniden beyazperdede
Hindistan Sinemasının 100'ncü yılında Avare filmi, İzmir Kısa Film Festivali kapsamında bir kez daha sinema severlerle buluşuyor. 100'ncü yılını geride bırakan Hint sinemasına saygı etkinliği olarak Avare filminin özel gösterimi gerçekleştirilecek. Raj Kapoor'un hem yönetmenliğini yaptığı hem de başrolünde oynadığı 1951 yapımı Hint filmi ile Kapoor, dünya çapında üne kavuşmuştu.

Festival söyleşileri
14'ncü İzmir Kısa Film Festivali, bu yıl sinema severleri ve genç sinemacıları sinemanın önemli isimleri ile buluşturuyor. Gerçekleştirilen söyleşilerle önemli isimler, bilgi ve deneyimlerini gençlerle paylaşacak. Festival kapsamında Yönetmenler Yavuz Özkan ve Hüseyin Karabey ile oyuncular Solmaz ve Panah Panahi İzmir'de olacak. Ayrıca Elhum Shakerifar "Sinema'da Ses" başlıklı, Berat İlk ise "Animasyon Atölyesi" başlıklı etkinlikler düzenleyecek.

ENGİN TATLIBAL
kaynak: yeniasir.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi bizimle paylaşın