19 Kasım 2013 Salı

25. Uluslararası İstanbul Kısa Film Festivali başlıyor

Dünyanın dört bir köşesinden geldiler

Dünyanın dört bir köşesinden gelen yepyeni filmlerle 25. Uluslararası İstanbul Kısa Film Festivali, yarın başlıyor. Festival kapsamında filmler ücretsiz gösterilecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün ana sponsorluğunda ve Hilmi Etikan’ın yönetiminde gerçekleştirilen 25. Uluslararası İstanbul Kısa Film Festivali bu yıl da değişik ülkelerde üretilmiş kısa filmleri 20-27 Kasım 2013 tarihleri arasında izleyicisi ile buluşturuyor.

Programa; İstanbul Hollanda ve Polonya Başkonsoloslukları,  Avusturya, Fransız, İtalyan, Alman ve İspanya Kültür Merkezleri destek veriyor. Bu yılın afiş tasarımı, sanatçı Sennur Çevik Onan tarafından gerçekleştirildi.

FESTİVALE 940 FİLM BAŞVURDU

Program kapsamında, kurmaca, belgesel, canlandırma ve deneysel filmlere yer veriliyor. Türkiye’den 210 adet olmak üzere, festivale toplam 940 film başvurdu. Kişisel başvuruların dışında, Fransa UNIFRANCE, Polonya Krakow Film Foundation, Almanya Goethe Institut, Hollanda Eye Film Institute, Italya Roma Film Festival, İspanya Instıtuto Cervantes gibi film merkezleri tarafından seçilen kısa filmler de programda yer aldı.

FİLMLER HERGÜN 3 AYRI SALONDA GÖSTERİLİYOR

Büyük bir çoğunluğu dünyanın önemli festivallerinden ödüllerle dönmüş olan bu filmleri ücretsiz olarak seyirciye sunuluyor.  Değişik gün ve saatlerde iki kez, Fransız Kültür Merkezi-Taksim, İtalyan Kültür Merkezi-Tepebaşı ve Alman Kültür Merkezi-Galatasaray sinema salonlarında türkçe alt yazılı olarak gösterilecek bu filmlerin seans bilgilerine festivalin "istanbulfilmfestival.com" web sayfası programlar bölümünden ulaşılabilir.


ÖDÜLLÜ FİLMLER VE YÖNETMENLERİ SEYİRCİ İLE BULUŞUYOR

Geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da festival dünyanın her yanından davet edilen çok sayıda yönetmen, yapımcı ve oyuncuyu ağırlamaya hazırlanıyor. Konuk sinemacılar, film gösterimleri sonrası, seyirci ile buluşarak filmleri, çalışmaları, ülke sinemaları konusunda seyircilere bilgi veriyorlar ve gelen soruları yanıtlıyorlar. Bu buluşmalar hem seyirci hem de yönetmenler açısından büyük önem taşıyor, daha sonra gerçekleştirilebilecek ortak yapımların önünü açıyor. Önceki yıllarda Türkiye’ye gelmiş olan birçok yabancı yönetmen festival sırasında tanıdıkları İstanbul’u çekim mekânı olarak seçtiler, yerli yönetmenlerle ortak çalışmalara imza attılar.

ULUSAL YARIŞMA

Festival kapsamında düzenlenen ulusal yarışma bölümüne başvuran filmler, bu yıl Ali Vatansever ( Yönetmen), Can Kılcıoğlu ( Yönetmen-Senarist), Dilek Aydın ( Yönetmen ), Doğa Kılcıoğlu ( Akademisyen-Yönetmen ), Emine Yıldırım ( Yapımcı-Senarist ), Gürcan Keltek ( Yönetmen ), Hasan Cömert ( Sinema Yazarı), Haşmet Hakan Topaloğlu ( Yapımcı ) ve Somnur Vardar ( Yönetmen ),  dan oluşan seçici kurul üyeleri tarafından izlendi. Seçici kurul, festivalde gösterilecek yerli filmleri ve bu dalda dağıtılan ödülleri belirledi.

Bu etkinlik, özellikle ulusal sinemamız için bir okul görevini de yerine getirmekte, her yıl düzenli olarak yayınlanan festival kataloğu, kısa film belleği için önemli bir kaynak oluşturmaktadır.



İTALYAN  “SOCIAL WORLD FILM FESTIVAL” İŞBİRLİĞİ 

İstanbul İtalyan Kültür Merkezi, 25. İstanbul Kısa Film Festivali çerçevesinde, 2011 yılında Giuseppe Alessio Nuzzo  tarafından İtalya’da kurulan ve o zamandan beri Vico Equense’de gerçekleşen “Social World Film Festival” işbirliğiyle  İtalyan yönetmenlere ait beş seçkin kısa film sunuyor.  Bu sene Social World Film Festivali sosyal içerikli kısa metrajlı bir Türk filmine Golden Spike ödülü’nü verecek ve kazanan filmin yönetmeni Social World Film Festival’in 2014 senesinde ki programına davet edilecek. Golden Spike ödülünün kazanan 26 Kasım akşamı Casa d’Italia’da düzenlenecek olan gecede ilan edilecek.
Bu bölümde önerilen İtalyan filmleri özellikle etkileyici, yaşam çarpıcı, güçlü ve anlamlı bir vizyona sahip olup, farklı seviyelerde sosyal içerikli filmler. Filmler içerikleri ve temaları açısından farklı yorumlanabilecek çok katmanlı çalışmalar. Bu özellik standart ve öngörülebilir çerçeve içinde okunaklı olması beklenen ve sabit olmayan bir dünyayı uyanışa geçirmekte.


SES TASARIMI ÜZERİNE BİR KONFERANS:

“Kısa Filmler de ses tasarımını önemli aşamaları” 2001 yılından bu yana Bahçeşehir Üniversitesi, İstanbul tam zamanlı öğretim üyesi olarak görev yapan “Theron Patterson” ABD, Theron Arizona Üniversitesi'nde sinema okudu. 1993 yılından bu yana yönetmen, senarist, ses tasarımcısı, müzik bestecisi, editör ve Kamera operatörü olarak çalışmaktadır. Festival programı çerçevesinde, 26 Kasım 2013 Salı günü, saat 15.00 de Fransız kültür merkezi salonunda, ülkemizde üretilen kısa filmlerin en büyük eksikliklerinden bir olarak kabul edilen “Ses Tasarımı” üzerine bir sunum gerçekleştirecek. Özellikle film üreten kısa film yönetmenlerinin kaçırmaması gereken bir bölüm olarak dikkat çekiyor.

AÇILIŞ  ve  ÖDÜL TÖRENİ
Festivalin açılış töreni, 20 Kasım 2013 Çarşamba günü, saat 19.30 de İtalyan Kültür Merkezi salonunda gerçekleştirilecek. Ulusal yarışma ödül töreni ile başlayacak gecede yönetmen Reis Çelik, kısa film üzerine bir konuşma yapacak, festival düzenleme kurulu adına ise Hilmi Etikan konuklara festival ile ilgili bilgi verecek. Daha sonra katılımcılara festivalde gösterilecek yabancı filmlerden bir seçki sunulacak. Gecenin sunuculuğunu tiyatro sanatçısı Genco Çağlar gerçekleştirecek.

Hazırlıkları yaklaşık bir yıl süren ve büyük bir özenle hazırlanan 25 yaşındaki festival, gelişmesini ve bu günlere gelmesini düzenleme kurulunun yoğun çabasına ve izleyicinin göstermiş olduğu büyük ilgiye borçludur.
Bu yıl da aynı ilginin, coşkunun süreceğine ve festivalin daha uzun yıllar yaşayacağına inanıyoruz.

kaynak: hurriyet.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi bizimle paylaşın