10 Mart 2012 Cumartesi

Macera güzel de, aile gibisi yok!


Yekten söyleyelim; Gizemli Adaya Yolculuk (Journey 2: The Mysterious Island), haftasonu 'ailecek' film seyretmek isteyenler için bulunmaz bir fırsat.
Üstelik üç boyutlu! 2008 yapımı 'Dünyanın Merkezine Yolculuk'un devam filmi, eğlenceli bir 93 dakika vaat ediyor. İlk filmde, maceraperest ruhlu amcası Trevor ile İzlanda'ya giden Sean, bu kez üvey babası Hank'le yollara düşüyor.

Hikâye, yine Jules Verne'den besleniyor. Yeni hedef, Gizemli Ada. Bilinmeyen bir noktadan, büyükbabasının şifreli mesajlarını alan Sean, 'bahriyeli' üvey baba Hank'in yardımıyla mesajların geldiği koordinatları belirler. Ardından çantasını kaptığı gibi yola koyulur. Sean ile araları soğuk olan Hank de 'krizi fırsata çevirmek' ve Sean'a göz kulak olmak için onun peşinden. Palau Adası üzerinden bir helikopterle Gizemli Ada'ya yol alan ekibe helikopterin sahibi Gabato ve onun üniversiteye gitmeye çalışan kızı Kailani katılır. Fırtınaya yakalanan ekip, sonunda adaya düşer. Tuhaf ve ölümcül yaşam formlarına, altından yanardağa sahip, adı gibi gizemli adayı sonunda bulurlar. İlk maceraları da dev bir kertenkeleden kaçmaktır. Neyse ki, Sean'ın dedesi Alexander Anderson imdada yetişir ve onları kurtarır. Beş kişiye ulaşan ekip, adadan çıkmanın yollarını araştırmaya başlar; zira ada yakında batacaktır.

Gizemli Adaya Yolculuk, ilk filmdeki soyutlanmış macera tutkusunun yanına aile bağlarını yerleştiriyor. Jules Verne'in hayal gücünden çıkan maceraları günümüz dünyasının gerçeklik anlayışıyla buluşturmaya çalışıyor. Bunu yaparken de 'internet nesli'ni aileden koparmamaya özen gösteriyor. Dede Anderson'la başlayan maceracı ruhun, geride kalan aile için pek de iyi olmadığı özellikle vurgulanıyor. Çünkü baba ve amca da aynı yoldan yürüdüğü için aile parçalanmış ve nitekim üvey baba Hank devreye girmiş. Hank, maceracı aile geleneğinin aksine asker kökenli; dolayısıyla disiplinli ve sorumluluk sahibi. Sean'ın hiç sıcak bakmadığı, ancak babasından göremediği için fena halde ihtiyaç duyduğu hususiyetlere sahip.

Yönetmen ve senarist değişikliği serinin lehine işlemiş. İlk filmdeki acemilikler burada yok. Daha derli toplu, küçük çocukların hayal gücüne destek veren, Jules Verne vb. macera kitaplarını günümüz çocuklarına sevdirebilecek türden bir film. Tabii bu üç boyutlu filmi gören çocuk, gidip Verne'in diğer eserlerini okur mu, bilemeyiz. Ancak türünün özelliklerini başarıyla uygulayan, bunu yaparken de doğrudan çocukları hedef alan, üç boyutun nimetlerinden ustaca faydalanan filmin, aileler için iyi bir haftasonu alternatifi olduğunu söyleyebiliriz.

Gizemli Adaya Yolculuk (Journey 2: The MysterIous Island)

Yönetmen: Brad Peyton

Oyuncular: Dwayne Johnson, MIchael CaIne, Josh Hutcherson, LuIs Guzman

ALİ KOCA 
kaynak: zaman.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi bizimle paylaşın