7 Şubat 2012 Salı

Hollywood’da bir Türk


1-4 Mart tarihleri arasında ilk kez düzenlenecek ‘Los Angeles Türk Film Festivali’nin Başkanı Cenk Ertürk, Hollywood’da bir Türk film festivalinin ilginç hikâyesini anlattı.

Türk sinemasının festival macerası tartışmalar, ödüller bazen de skandallarla doludur. Ama sinemamızın kişiliği hakkında çok önemli ipuçları da barındırır. Son dönemlerde sürekli Los Angeles Türk Filmleri Festivali haberleri yer alıyor gazetelerde, internet sitelerinde. Sonuçta Hollywood sinemanın merkezi. Böyle bir yerde Türk Filmleri Festivali kesinlikle önemsenecek birşey. Biz de bu festivali kim yapıyor, amaçları nedir dedik, biraz araştırdık ve bütün bu macerayı başlatan genç bir Türk öğrencisiyle karşılaştık. Cenk Ertürk üniversite sonrasında sinema mastırı yapmak için ABD’ye gitmiş. Hem çalışıp hem okuyan Ertürk kısa film çekerken Los Angeles gibi sinemanın merkezi olan bir yerde niye bir Türk film festivali olmuyor diye düşünmeye başlamış. Sonunda okul bitmiş hayalini kurduğu organizasyonu gerçekleştirebilmek için elini taşın altına sokmuş. Önce üniversitelerden yardım ve destek almış. Daha sonra Kültür Bakanlığı’na başvurmuş ve onların da desteğini almış. Sıra gelmiş bizim sinema endüstrimizin bu işe nasıl yaklaşacağına. Derviş Zaim, Semih Kaplanoğlu ve Yeşim Ustaoğlu gibi yönetmenler de ona destek vermişler.

ABD’nin bakışına öğrenci etkisi

Amerika’da nasıl tepkiler aldığını sorduğumuz Cenk Ertürk, şunları söyledi: “Ben Los Angeles’a ilk gittiğimde Türk sineması deyince bildikleri birkaç isim vardı. Nuri Bilge Ceylan, Fatih Akın bazen de Ferzan Özpetek diye biliyorlardı. Şimdi sinema bölümleri Ortadoğu bölümleriyle iletişim kurmaya başladılar. Biraz daha Türk öğrencilerin artmasıyla Türk sinemasına bakış biraz daha yoğunlaştı. Semih Kaplanoğlu ödül alınca onun farkına varmaya başladılar. Derviş Zaim’in sinema okullarında üçlemesinin konuşulduğunu duydum o beni şaşırttı.”

Festivale 210 film başvurdu

Festivalin genç başkanı Ertürk şöyle devam etti: “210 başvuru aldık. Bunlardan 10 tanesini seçtik. Birinci filme 2000 dolar ödül vereceğiz.Bu yıl 5 uzun metrajlı film festivalde gösterilecek. Altın Ayı ödüllü Bal, Çoğunluk, Yeşim Ustaoğlu’nun Pandoranın Kutusu, Gölgeler ve Suretler seçilen filmlerden dördü. Beşinci film ise daha sonra belli olacak.”

Festival, Cannes’da stant açmaktan daha önemli

Bu festival Türk sineması için son 10 yılın en önemli etkinliği. Çünkü her yıl Oscar’a bir Türk filmi gönderiyoruz. Bu yıl Nuri Bilge Ceylan’ın Bir Zamanlar Anadolu’dası gitti. Film bir başyapıt ama yine de elemeyi geçemedi. Neden gerçekten başarılı ve yeterli bir filmi Oscar’a gönderdiğimizde aday adaylığından öteye geçemiyor? İşte bu sorunun cevabı Los Angeles Türk Filmleri Festivali gibi organizasyonlarımızın olmamasında yatıyor. Evet bu şimdi bir kısa film festivali ama gelecek yıllarda uzun metrajlı filmlerin de yarışacağı bir festival halini alacak. En azından Cenk Ertürk’ün amacı bu. İnanın Cannes’da stant açmaktan daha önemli bir etkinlik bu. Kadere bakın ki çok büyük organizatörlerimiz varken gencecik bir öğrenci, kariyerinin başındaki bir sinemacı yalnız başına bu işe kalkışmış. Bize de bu gençleri desteklemek düşer...

Serdar Akbıyık / İSTANBUL
kaynak: stargazete.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi bizimle paylaşın