21 Aralık 2011 Çarşamba

Yeşilçam Film Akademisi Ödülleri iddialı


Dört senede adı ‘Yiğitgil Ödülleri’ne çıkan Yeşilçam Ödülleri’nin sektörel ödül kıstasını kaldırabilecek bir inandırıcılığa sahip olmadığı neyse ki geçen sene anlaşılmıştı. Bu sezon ise 2012 için sekiz meslek birliğinin oluşturduğu Güç Birliği, ‘Yeşilçam Film Akademisi Ödülleri’ adı altında daha saygıdeğer, güvenilir ve uzun vadede yararlı olacak bir organizasyon gerçekleştirmeye karar verdi. Bu durum ABD’de ve Avrupa ülkelerinde var olan ‘Akademi’ gerçeğini Türkiye’ye de taşırken gerçek anlamda 2500 kişinin oylarından bir ‘ödül skalası’ çıkaracak. Birincisi Mart sonunda düzenlenmesi planlanan Yeşilçam Film Akademisi Ödülleri için ilk adımlar; e-kolay ile anlaşma yaparak, ‘Yeşilçam Ödülleri’ni düzenleyen TÜRSAK ile el sıkışarak, Beyoğlu Belediyesi’ne sistemi tanıtarak ve ana omurgayı belirleyerek atıldı. Aldığımız bilgilere göre bu hafta da organizasyon ile ilgili kapsamlı bir basın toplantısı yapılması planlanıyor.

Bahsi geçen, Oscar’ları vermesiyle bildiğimiz 1929’da kurulan Amerikan Film Sanatları ve Bilimleri Akademisi’ni öncülük etmesiyle başlayan, devamında ise Avrupa Film Akademisi’nin ve çeşitli ülkelerin uyguladığı bir sistem. Özellikle bunlardan birincisinin ‘sektör ödülleri’ tabanında bir bilinç, hakkaniyet ve güvenilirlik salgıladığı şüphesiz. Bu doğrultuda bizde de dört yıldır verilen Yeşilçam Ödülleri’nin böylesi bir köke ihtiyacı vardı. Açıkçası üç senedir bahsettiğimiz gibi seçici kurul yapısının doğru durmaması sebebiyle ödüllerin inandırıcılığını kaybetmesi, buna istinaden ‘tek başlı bir sistem’ görüşünün harekete geçmesi ve daha nicesi bir ‘iskelet’e gerek duyulduğu gerçeğini ortaya koyuyordu.


TÜRSAK’ın tek başlı tutumu sebebiyle etrafında kimse kalmadı

Bu bağlamda geçen yıl Mahsun Kırmızıgül, Cem Yılmaz ve Semih Kaplanoğlu gibi isimlerin ‘protesto’ya varan tavırlarından dolayı TÜRSAK’ın artık organizasyonu düzenleme yoksunluğu çektiğini söylemiştik. Bu durumun sebebi, kurumun tek başlı tutumu ve münferit hareketleriydi. Adı neredeyse ‘Engin Yiğitgil Ödülleri’ne kadar çıkıp vakfı yöneten kişiyle anılan bir oluşum gözlemliyorduk.

Buna karşı BİROY (Sinema Oyuncuları Meslek Birliği), BSB (Belgesel Sinemacılar Meslek Birliği), FİYAB (Film Yapımcıları Meslek Birliği), SETEM (Sinema ve Televizyon Eseri Sahipleri Meslek Birliği), SESAM (Türkiye Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği), SE-YAP (Sinema Eseri Yapımcıları Meslek Birliği), SİNEBİR (Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği) ve TESİYAP (Televizyon ve Sinema Yapımcıları Meslek Birliği) oluşumlarının destek verdiği Güç Birliği, yeni bir ödül sistemi planlıyordu. İşin doğrusu ‘iki ödül birden olacak’ görüşümü bu süreç içinde korudum. Ancak bu, aynı zamanda 2500 kişilik jürinin tamamını karşısına almak ile eşdeğerdi.

Yeşilçam Film Akademisi Ödülleri’nin ilki Mart sonunda

Tam da bu sebeplerden Yeşilçam Ödülleri’nin adını değiştiren bu oluşumun adı şimdilik Yeşilçam Film Akademisi Ödülleri olarak düşünülüyor. Bu hafta bir basın toplantısı ile açıklanacak ana örgü ve omurganın detaylarını bekliyoruz. Ancak ilk bakışta 250 kişilik ‘saygıdeğer önkurul’, ardından beşer aday arasından seçim yapacak 2500 kişilik ‘sektör insanları’ oluşumu hakkaniyetli ve tartışmasız duruyor.

İTO (İstanbul Ticaret Odası), Telif Hakları Genel Müdürlüğü, SİNESEN (Sinema Emekçileri Sendikası), OYUNCULAR SENDİKASI, ÇASOD (Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği), FİLM-YÖN (Film Yönetmenleri Derneği), SENDER (Senaryo Yazarları Derneği), SODER (Sinema Oyuncuları Derneği), TÜRSAK (Türkiye Sinema Audivisuel Kültür Vakfı), TÜRSAV (Türk Sinema Vakfı) gibi dernek ve kuruluşların da desteğini alan etkinliğin ilki 2012 Mart’ında bütün ihtişamıyla düzenlenecek gibi gözüküyor.


Sektörün sektör olması için şart bir organizasyon

‘Günlük popülerlik’i değil de ‘emek’i öne çıkaracak bu yeni oluşumun, gişe filmi çekeni de sanat filmi çekeni de bir araya getiren bir ağ kuracağı ortada. Özellikle 2500 kişilik dev sektör ayağının, bu konuda Yeşilçam Ödülleri’nde ‘vaat edilen ama ortada olmayan’ halini bu sefer ‘realize’ edeceği kesin. Şimdilik de bu konuda bir sıkıntı yok gibi.

Umarız her ülkenin BAFTA, César, Goya gibi ödüllerinin arasına bizim ‘Yeşilçam Film Akademisi Ödülleri’ de adını altın harflerle yazdırır. Zira yılda 70 filmin üretildiği, sayısız yapımcı ve dağıtımcı şirketin ekmek yediği sektör ancak bu şekilde bir genişleme ve alt metinsel diyarlara açılma yaşayabilir. Bunun devamında bizim Oscar’larımız, ‘eleştirmenlerin seçimi’ olan SİYAD Ödülleri’nin ‘farklı’ ve ‘alternatif’ konumunu garantileyebilir. Sektör ayaklarının üzerine oturur ve bu koldaki çarpıklık ortadan kalkar.

Umarız, TÜRSAK Başkanı Engin Yiğitgil’i ve Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan’ı da arkasına alan ve 6000 kişilik bir salonun ev sahipliği yapacağı dev etkinlik herkese hayırlı olur. Zira sektörün sektör olması için bileşenlerinin kuvvetli olması şart.

Kerem Akça
haberturk.com
                                                                                                                                       Alıntıdır...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi bizimle paylaşın