19 Kasım 2011 Cumartesi

TÜRVAK SİNEMA VE TELEVİZYON MÜZESİ


02/06/2009 19:17:53
Telefon:0216 425 19 00
Fax: 0216 425 19 18
E-mail: turkvak@turk.net
Web: www.turvak.com
İlçe: Beykoz
Adres: Şehit Teğmen Mehmet Ali Yılmaz Sokak No: 4 Kavacık, Beykoz



Türker İnanoğlu Vakfı Özel TÜRVAK Sinema ve Televizyon Müzesi; Giriş Salonu, Ömer Lütfü Akad Sinema Salonu, Fuat Uzkınay Sinema Makineleri Salonu, Adnan Öztrak Televizyon Salonu, Sinema Belgeleri Salonu olarak bölümlenmiştir.

Giriş Salonu: Müzenin girişindeki bu salonda, sinevizyon gösteriminin yapıldığı bir mini sinema perdesi, sinemamızın başlangıç dönemine ilişkin belgeler, sinema ve ses kayıt makineleriyle aramızdan ayrılmış sinema insanlarının portreleri ve film kareleri vardır.Koridorun her iki yanında ise yaşayan sinema oyuncularının resimleri asılıdır. Kömürlü projeksiyon makinesi, 3 objektifli kamera, ilk dönem TV kamerası, montaj masası, stüdyo pikabı, körüklü fotoğraf makinesi, radyo ses kayıt ünitesi de bu salonda bulunan bazı materyallerdir.


Ömer Lütfü Akad Salonu: Koridorun bitimindeki geniş salonda Türk Sineması`nın dönemsel örneklerini taşıyan film afişleri, duvarları ve gezici standları süslemektedir. Film banyo makinesinden montaj masalarına, kömürlü oynatıcılardan kameralara, arklara ve şaryolara; geçmişin nostalji dolu teknolojisi de bu salonda sergilenmektedir. Kameralar, arklar, vinçli şaryo, montaj masaları, matipo (film çoğaltım cihazı), film banyo sistemi, kömürlü film gösterim aygıtı, telesine cihazı bu salonda görülebilir.


Fuat Uzkınay Sinema Makineleri Salonu: Müzenin kuşkusuz en ilginç bölümlerinden biri de, 1904 yapımı sinema gösterim aygıtı ve 30`lu yıllarda Muhsin Ertuğrul`un kullandığı ilk sesli çekim kamerası da dahil, sinemaya ait her konuda üretilmiş olan teknolojinin sergilendiği, girişin hemen solunda yer alan bu salondur. Fuat Uzkınay`a ait doküman ve fotoğrafların da yer aldığı, Lale Film Stüdyoları`nın İpek Film`den kalma seslendirme üniteleri, büyük stüdyo teypleri, taş plak devri gramafonları, kollu çekim makinaları, halen çalışır durumda senkronize eşleme aygıtları, küçüklü büyüklü mikrofonlar, 8, 16 ve 35 mm`lik ev ve stüdyo tipi film gösterim cihazları, sualtı ve elde çekim kameraları, 90 yıllık körüklü fotoğraf makineleri, eski hoparlörler, arklar burada sergilenmektedir. Duvarlarda yine sinemamızın geçmiş dönemlerine ait film sahneleri ve kamera arkası resimleri vardır.


Adnan Öztrak Televizyon Salonu: Sinemanın teknolojik evrimi ile birlikte, yaşanan mekanlara kadar giren görsel iletişim ağı, video ve televizyon sistemleri aracılığıyla 70`li yıllardan bu yana sinema ile iç içedir. Müze koridorunun solundaki bu salon bu dönemi yansıtmaktadır. TRT`nin ilk kullandığı siyah-beyaz ve renkli kameralardan, diğer kişi ve yapım kuruluşlarına ait montaj ve senkron aygıtlarına, ses, resim seçici cihazları ve aktüel kameralara, stüdyo teypleri ve set aydınlatma elemanlarına, ado ve karakter aygıtlarında, resim tüpü ve ilk monitörlere kadar sektörün en eski örnekleri vardır. Televizyon alanında kazanılmış ödül ve plaketler, televizyon dünyamızın ünlü portreleri, TV yapımlarından seçme fotoğraflarla donanmış bu salon, temeli sinema olan bir sektörün geldiği aşamayı sergileyen çok ilginç örneklerle doludur.


Sinema Belgeleri Salonu: Bu salonda, sinemamızın başlangıcından günümüze kadar çekilmiş çeşitli filmlerin el ilanları, broşürler, sinema biletleri, gala davetiyeleri, eski sinemacıların kartvizitleri, mektup ve ticari nitelikli evrakı, set fotoğrafları, belgesel nitelikli (ilk "Vurun Kahpeye", Muhsin Ertuğrul dönemi, vb) film kareleri ve sinema ödülleri yer almaktadır. Ayrıca sinema ödül ve plaketleri, belgeler, yaşayan yapımcı, senarist, yönetmen, kameraman ve benzeri sinema insanlarından ve set resimlerinden oluşan çeşitli fotoğraflar da bu bölümdedir.


Ziyaret Gün ve Saatleri: Hafta içi her gün 10.00 - 19.00 arası ücretsiz gezilebilir.

seyriistanbul.com
                                                                                                                                             Alıntıdır....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi bizimle paylaşın