Öncelikle Kıyam ne demek ona bakalım; Kelime anlamı olarak ele aldığımızda ayağa kalkmak demek olan kıyam, alternatif bakış açışlarıyla; bilinçlenmek, uyanmak, farkındalık gibi anlamlara da tezahür edilebilir.
Henüz izlememiş olanlar için söyleyelim ki; Muhteşem Rezalet dizisinde gördüğümüz uydurmaca harem saçmalığını bu dizide göremedik.
Dizinin tarih danışmanı Feridun Emecen rekorlar kıran Fetih 1453 fliminin de danışmanı. Bir Zamanlar Osmanlı “Kıyam” daha çok tarihi olaylar üzerine yoğunlaşacak diye düşünüyoruz. İlk bölümünden bu izlenim çıkıyor. Dizi, hikaye de de okuduğunuz gibi bizleri Sultan III. Ahmet Han dönemine götürüyor. Osmanlı üzerinde oynanan oyunlardan bahsediyor.
Öncelikle söylemek isterim k; Dizi’yi genel olarak beğendiğimizi söyleyebilirim lakin eksik yönleri çok fazla. Sultan III. Ahmed Han rolünün oynayan Kerem Atabeyoğlu seçimi fena olmamış. Görünüş ve konuşma uslübu olarak hakkını vermiş. Aynı şeyi Türkan Şoray için söyleyemeyeceğim. Yılların usta oyuncusundan bunu beklemezdik. Uslüp ve diyalogları çok cılız kalıyor. Dizi belli ki Patrona Halil isyanı ile sürüp devam edecek. Yeniçeri ocağı çok kaba ve barbar gösterilmiş buna rağmen ilk bölümde Osmanlı’nın gücü, Osmanlı’nın hainleri, halkı ezenleri affetmediğini başını keserek cezanlandırdığını gördük. Sultan III. Ahmet Han sarayına girerken Mehter Marşını da en sonunda duymuş olduk. (Fetih 1453′de marş olmadığı için bolca eleştirildi) Osmanlı musikisi ve batı müziği de dizinin içinde harmanlanmıştı. Dizide diyaloglar çok etkili değildi. Görsellik yok denecek kadar azdı. Mekanlar pek içaçıcı değildi. Şu Osmanlı dizilerine şu aşk meşk entrikalarını bir katmamayı öğrenemedik. Bu dizide de bir Osmanlı torunu bir ecnebiye aşık olacak gibi.
Diğer bir önemli husus Osmanlı hanım sultanlarının veya saray efradında ki hanımların başlarının açık olması. Hemen hemen tüm dizi ve filmlerde durum böyle. Buna birinin dur demesi gerekli. Dizide kadın oyuncular ve ecnebiler daha ön planda tutuluyor. Şuan itibariyle ilk bölümü Kanal 7 de ki ucuz dizilere benzemiş. Pek para harcanmandığı görülüyor. Sadece kostümleri beğendiğimizi söylebilirim. (başı açık Osmanlı hanımlarını saymazsak) Şu kesin ki Muhteşem Yüzyıl dizisinden konu olarak daha iyi işlenmiş. En azından haremi genelevi gibi gösterme olayı yok. O bakımdan memnun kaldığımızı söyleyebilirim. Tüm bu olumsuzluklara rağmen diziye manevi hava, müzik olarak Mehter Marşı, Osmanlı musikisi üzerinde yoğunlaşırsa ve daha fazla görsellik, efekt katılırsa dizi iyi yerlere gelebilir.
Biz istiyoruz ki; biraz kendi içimizdeki güzelliklerden bahsedelim. Filme , dizilere manevi hava katalım. Gücümüzün ve Osmanlı’nın esası olan İslam ruhu ile anlatalım. Bunu TRT yapmayacak da kim yapacak ? Bizim kısaca dizi hakkındaki görüşlerimiz böyledir.
kaynak: ceddimizosmanli.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Düşüncelerinizi bizimle paylaşın