Pages

5 Aralık 2011 Pazartesi

Özbek Yönetmen Hamrayev: Türk dünyasında yaşıyoruz ama birbirimizi anlayamıyoruz


Türk dünyasının ünlü yönetmenleri 4. Türk Dünyası Sinema Günleri dolayısıyla İstanbul'da buluştu. Özbek yönetmen Ali Hamrayev, Türk dünyasından gelen yönetmenlerin Türkiye'de Rusça ile anlaşmak zorunda kalmalarını yadırgadığını dile getirdi. Hamrayev, Özbekistan halkının Türk sinemasını büyük bir heyecanla ülkelerinde görmek istediğini söyledi. Türkan Şoray'ın yıllar önce ülkelerini ziyaret ettiğini kaydeden Ali Hamrayev, "Türkiye'den sinema filmleri bizim oralarda gösterime gelsin. Şu anda sadece Amerikan filmlerine bir ilgi var ve hep Amerikan filmleri gösteriliyor. Türk sinemasını da orada görmek istiyoruz." dedi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Beyoğlu Belediye Başkanlığı, Kültür A.Ş, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) ve Uluslar arası Türk Kültürü Teşkilatı'nın (TÜRKSOY) desteği ile gerçekleştirilen 4. Türk Dünyası Sinema Günleri'nin açılışı Beyoğlu Belediyesi Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Açılışta konuşan Özbek Yönetmen Ali Hamrayev, Türkçe konuşan ülke halklarının birbiriyle Türkçe anlaşamamalarını yadırgadığını söyledi. Konuşmasının başında kısa bir Türkçe konuşma yapan Hamrayev, daha sonra sözlerini Rusça olarak şöyle sürdürdü: "Türkçe konuşan ülkelerin bir günü bugün, ancak Türkiye'de buluştuğumuz halde Rusçayı bir araç olarak kullanmamız bana tuhaf geliyor açıkçası. Bazı politikacılar bizimle dalga geçiyor ve diyorlar ki, 'Türk dünyası ülkelerinde yaşıyorsunuz ama birbirinizi anlamıyorsunuz.' Mesela Pakistan'a gittiğimizde de İngilizce konuşuyoruz. O zaman kimseden eleştiri almıyoruz, dolayısıyla burada bizim politikacıların da çok düşünmeleri gerekiyor diye düşünüyorum. Biz Türkiye'ye ve kardeşlerimize ne amaçla geldik. Bizim sizden birçok şeyi öğrenmemiz gerektiğini düşünüyorum." şeklinde konuştu.

Hamrayev, son olarak da Türkiye ve Özbekistan arasında ortak bir sinema projesinin hazırlanması halinde seve seve bu projeye dahi olacağını belirtti.

Sinema Günleri'ne katılan Kazak yönetmen Asanali Asmov ise, konuşmasında, Kazak sinemasında Osmanlı İmparatorluğu'na ilişkin pek çok filmin çekilmiş olduğunu söyledi. Asmov, sinema günleri etkinliği sayesinde yıllardır görmediği birçok yönetmen arkadaşıyla bir araya gelme fırsatı yakaladığını kaydetti. Asmov, "Bizim sinemamızda Osmanlı İmparatorluğu hakkında birçok film bulunuyor. Günümüzde bir ekonomik kriz var tüm dünyayı sarmaktadır ancak buna rağmen Kazakistan'da sinemaya olan ilgi hiçbir zaman bitmemiştir. Bizim Cumhurbaşkanımız bu konuda girişimlerimizi desteklemektedir ve gerekli bütçeler ayrılmaktadır. Sinemacılar olarak bağımsız şekilde hareket edebilmekteyiz. Elimizdeki bütçeyi farklı kültürlerle etkileşimde kullanmaktayız." diye konuştu.

Kazak oyuncu Venera Nigmetula ise, Şaman Dans Grubu'nun 4. Türk Dünyası Sinema Günler kapsamında İstanbullularla buluşacağını ifade etti. Nigmetula, "Gerçekten 4 yıl boyunca bugünlere gelmeyi hedeflemiştik ve Şaken Yıldızları'nın bugün burada sizlere tanıtma fırsatımız oldu." dedi. Uluslararası Şaken Yıldızları Film Festivali'ne Türkiye'den de birçok genç sinemacının katılım gösterdiğini söyleyen Nigmetula, "Festivali de gençlere yönelik bir festivaldir. Gençleri teşvik etmek için ortaya konmuş bir çalışmadır. Her yıl, festivalimize dünyanın her köşesinden 300 - 400 film başvurusu yapılmaktadır. Tabii burada Türkiye'den gelen genç sinemacılardan gelen filmler de bulunmaktadır. Türkiye'den gelen sinemacılar da bizden ödül almaktadır." şeklinde konuştu.

Ev sahibi olarak açılışı gerçekleştiren Beyoğlu Belediyesi Başkanı Ahmet Misbah Demircan ise, etkinlik sayesinde Türk dünyasına ait sinema eserlerinin İstanbul'da buluşacağını ifade etti. Demircan, "Türk dünyası sinema günleri ile Avrasya kıtasında bir sinema yolculuğuna çıkacağız. Ve inanıyorum ki bu yolculuktan büyük kazanımlar sağlayacağız." dedi.

Açılış konuşmalarının ardından tüm katılımcılar hatıra fotoğrafı çektirdi. Türk dünyası sinema günleri etkinliği kapsamında 15 - 18 Şubat tarihlerinde Muammer Karaca Tiyatrosu, Kazlıçeşme Kültür Merkezi ve Kartal Bülent Ecevit Kültür Merkezi'nde çeşitli sinema gösterimleri olacak. Ayrıca, Şaman Dans Grubu da 16 Şubat Salı günü İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde ücretsiz bir gösteri yapacak.


                                                                                                                                          Alıntıdır...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi bizimle paylaşın