Pages

23 Aralık 2011 Cuma

İsmail Güneş imzalı dört film birden


Ünlü Yönetmen İsmail Güneş sanat aleminde 25. yılını dolduruyor, onuruna düzenlenecek etkinlikte 4 filmi ve onu anlatan bir belgesel ücretsiz gösteriliyor.

1986 yılında ünlü yönetmen Natuk Baytan’ın yanında reji asistanı olarak sinema dünyasına adım adan yönetmen İsmail Güneş 25. sanat yılını geride bırakıyor... Sanatçının onuruna 25 Aralık 2011 Pazar günü Üsküdar Gençlik Merkezi’nde bir vefâ programı düzenlenecek...

Saat 11'de başlayacak etkinlikte, sanatçının 4 önemli filmi ve Güneş sinemasının kilometre taşlarını sinamaseverlere aktaracak belgesel filmin gösterimi yanı sıra, sanatçımızın çektiği pek çok filmin afişi, lobi kartları ve kamera arkası fotoğraflarıı içeren bir de sergi düzenlenecek. Tüm filmlerin ve serginin ücretsiz olduğu etkinlik gün boyu sürecek ve sanatçının konuyma yapacağı bir panel ve ödül töreni ile noktalanacak.

Beyazperdeye aktardığı hikayelerde kalıpları kırmayı deneyerek, muhalif bir dil sergileyen Güneş, ilk kez “Karanlık Bir Dönemdi” adlı kısa filmi ile kamera arkasına geçti. 1986’da ilk uzun metrajlı filmi  “Gün Doğmadan”ı çekti.

“Biz Doğarken Gülmüşüz”, “Ateş Böceği” ve “Küçük Sonsuz Yürek” filmlerini kariyerine ekleyen yönetmen, 1991 yılında çektiği. ezan yasağını konu edinen "Çizme" filmiyle ününe ün ekledi. Ancak filmi ideolojik bağnazlık nedeniyle Altın Portakal ödüllerinden eli boş döndü.

Aynrı yıllarda çektiği Bizim Ev dizisi laikliğe aykırı olduğu gerekçesiyle TRT’nin denetimine takılan sanatça TRT'yi papaz kıyafeti giyerek protesto ederek, siyasi tavıra dikkat çeklişti.

Aileden sorumlu devlet bakanlığı tarafından TRT’de yayınlanmak üzere çektirilen dizi, yayın programına alınmış olmasına rağmen imam tiplemesi yüzünden laikliğe aykırı bulunarak sansürlenmişti.

O yıllada dindar çevrelerin sevgisini kazanan İsmail Güneş, 1993 yılında çektiği “Beşinci Boyut” ile bu kez dindar çevrelerin tepkisini çekti. Film, müslümanları küçük düşürdüğü ileri sürülerek muhafazakar kalemlerin eleştirisine maruz kaldı.

Ancak yönetmen 1999’da çektiği Gülün Bittiği Yer ile 12 Eylül işkencelerine karşı bayrak açarak bağımsız çizgisinden taviz vermedi.

2005 yılında çektiği The İmam filmi ise muhafazakar camiadan farklı tepkiler aldı. Kimi Güneş'in bu filmini överken kimi yerden yere vurmayı tercih etti.

Güneş son olarak Ateşin Düştüğü Yer filmi  töre ve namus cinayetlerine farklı pencereden bakmayı denedi.

Etkinliği düzenleyen sivil inisiyatifin organizasyon komitesi üyesi adına yazılı bir açıklama yapan ünlü sinema eleştirmeni Ali Murat Güven, açıklamasında şunları belirtti:

"Bizler; bir avuç sinemacı, sinemasever ve medya mensubu olarak,
Türk Sineması’na 35 yıldan bu yana yönetmen yardımcısı, senarist, aktör, yönetmen, yapımcı, meslek örgütü başkanı ve ‘genç sinemacıların koruyucu-kollayıcı ağabeyi’ gibi pozisyonlarda sayılamayacak kadar çok emekleri geçen değerli sinema adamı İsmail Güneş’in beyazperdede yönetmenliğe ilk adımlarını atışının 25’inci yıldönümü (1986-2011) vesilesiyle, 25 Aralık 2011 Pazar günü bu güzide sanatçımıza ithafen bir ‘vefâ programı’ düzenlemiş bulunmaktayız.

Program, belirtilen tarihte Üsküdar Gençlik Merkezi’nde düzenlenecek ve anılan mekânda gün boyunca Güneş’in filmografisinden toplumsal hafızada kalıcı izler bırakmış bazı önemli yapıtların toplu gösterimi; sanatçımızın çektiği pek çok filmin afişleri, lobi kartları ve kamera arkası fotoğraflarını içeren bir sergi; Güneş sinemasının kilometre taşlarını aktaran bir belgesel filmin gösterimi ve yine sanatçının çalışmalarının ulusal sinemamız içindeki yerini irdeleyen bir panel gerçekleştirilecektir.

Üsküdar Belediyesi’nin sağladığı salon desteği haricinde yerel yönetimler ya da iş dünyasından herhangi bir ekonomik katkı talep edilmeksizin, bütünüyle ‘sivil inisiyatif’ şeklinde oluşturduğumuz bu mütevazı vefâ programı, günün sonunda da seçkin konukların katılacağı bir ödül töreni ve kokteyl ile son bulacaktır.

Bütün hayatını sinemaya adamış idealist bir sanat emekçimiz için İstanbul’un en güzel kültür-sanat merkezlerinden birinde düzenleyeceğimiz bu saygı buluşmasına katılımınız, hem sevgili Güneş’i, hem de kendisinin yakın dostları olarak bizleri ziyadesiyle onurlandıracaktır....

Programın her aşamasına katılım ücretsizdir ve salonun koltuk kapasitesine (280 kişi) bağlı olarak bütün sinemaseverler davetlidir. Salonun ilk iki sırası politik protokol, sonraki üç sırası da medya mensupları için rezerve edilmiştir"

Yönetmenlikte 25’inci Yıl (1986-2011) Kutlama Programı

Programın Düzenleneceği Yer: Üsküdar Gençlik Merkezi, İstanbul (Burhaniye Mahallesi Genç Osman Sokak No: 13 / Tel: 0216-557 71 98)

Tarih: 25 Aralık 2011 Pazar (Gün boyunca)

Program Akışı:

11.00 / Film Gösterimi: “Gün Doğmadan”, 1986

13.00 / Film Gösterimi: “Çizme”, 1991

15.00 / Film Gösterimi: “Beşinci Boyut”, 1993

17.00 / Film Gösterimi: “Sözün Bittiği Yer”, 2007

19.15 / Belgesel Film Gösterimi: “Sinemamızın Hiç Uslanmayan Muhalif Çocuğu”

19.30 / Panel: “Türk Sineması’nda İsmail Güneş Filmlerinin Yeri ve Değeri”

21.30 / Ödül Töreni, İsmail Güneş’ten Kapanış Konuşması ve Kokteyl

haber7.com
                                                                                                                                        Alıntıdır....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi bizimle paylaşın