MALATYA FİLM FESTİVALİ TURİZM FARKINDALIĞI YARATTI..
2.Uluslararası Malatya Film Festivali kapsamındaki kültürel gezilere katılan yabancı film yapımcı ve yönetmenleri Malatya'dan etkilendiler.. Yazarımız Yılmaz Parlar aktarıyor...
18-24 kasım 2011 tarihleri arasında İkincisi yapılan “Malatya film Festivali '' kapsamında gerçekleştirilen kültürel geziler 40'a yakın ülkenin film yapımcıları ,yönetmen ve oyuncalarına film ve pek çok etkinliğin yapılması konusunda ilham verdi.
Gerek Malatya gerekse Kültür Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi ilan edilen Tunceli Fırat Havzasına yapılan geziye “Malatya Film Festivali '' sembolu altın değerindeki Kayısı çekirdek özü gibi, Malatya eski yerleşim alanı olan Battalgazi gezisi ile başlandı.
İlk Medeniyetin yalnızca Mezopotamya olmadığı Arslan tepe höyüğü ile tarihin derinliklerine inildikçe ortaya çıkan gerçek bulgular göstergesinde Malatya böylesine mükemmel bir gururun haklı payına sahipleniyor ve dünya turizmine kollarını açıyordu.
M.Ö. 5 bin yıllarından M.Ö 712 tarihindeki Asur istilasına kadar şehir olarak varlığını sürdüren Aslan tepe höyüğünde turizm yetkililerinden aldığımız bilgilere göre; Şehir M.S. 5-6 yüzyıllar arasında Romalılar tarafından kullanılmış ve daha sonra Bizans nekrapolü(mezarlık) olarak yerleşimini tamamlamıştır.
İlk kazılar 1930'lu yıllarında Fransız arkeologlar tarafından yapılan kazılarda taş üzerine alçak kabartma iki aslan heykeli ve kral heykeli ile Geç-Hitit Sarayı bulunmuştur.
Höyükte yapılan kazılar sonucunda M.Ö. 3300-3000 yıllarına ait bir kerpiç saray M.Ö.3600 - 3500 yıllarına ait bir tapınak , binlece güzel mühür baskısı kaliteli metal eserler bulunmuştur. Aslan tepe, aristokrasinin doğduğu ve ilk devlet şeklinin ortaya çıktığı resmi, dini ve kültürel bir merkezdir.
Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ile yaptığımız sohbette şu açıklamalarda bulundu:
“İlçemiz, medeniyetlerin ilk kurulduğu ve Anadolu' nun Türkleşmesi ve İslamlaşmasında temel taşı olan bir bölgede oluşu tarihimize, kültürümüze sahip çıkma ve yaşatma adına Ulusal boyutta kutlanmasını sağladık.
Ülke genelinde kendi çapımızdaki zor işleri başardık. İlçemizi, sağlıklı yaşam alanı haline getirdik. Yıkılmaya yüz tutan Tarihi eserlerimizi ayağa kaldırdık. Tüm bunlar, AB. Projeleri ve dış finansman destekleri sağlanarak gerçekleştirildi. Park ve sosyal tesisler yapıldı, Tarihi eserler onarıldı. Eğitime destek verildi, Okullar yapıldı, İlçemize üniversite kazandırıldı. '' dedi.
Kervansaraylar camileri ve örnek kendine has tarzı bulunan onarılmış modern yaşanır duruma gelen mahalle tipik evleri ilçeye ilgiyi artırmaktadır.
Önemli bir turizm destinasyonu olma yolunda ilerleyen Malatya; civar kültürel alanlarla büyük bir uyumluluk içinde... Film Festival organizasyonunca Tunceli Pertek ilçesine de Sinemacılar için unutulmaz gezi tertiplendi.
Yerel ekonominin sosyal kurumları ve ulusal kalkınmada anahtar olan Yükseköğretim kurumları üniversitelerimizden Tunceli Üniversitesi'nin bünyesinde Bankacılık ve finans Turizm gibi iki program olan Pertek yüksek okul öğretim görevlilerinden Turizm bölüm öğretim görevlisi Gizem Özgürel ve Kaymakamlık bünyesinde 7 kadar projeyi AB 'den geçirmeye muvaffak olan Hasan Solmuş tarafından sinemacılar karşılandı
Turizm bölüm öğretim görevlisi Gizem Özgürel sinemacıları tarih ve kültür hakkında bilgilendirirken, birkaç dili bilen Malatya Film Festivali Danışmanlığı yapan Alin Taşçıyan tarafından da yabancı konuklara tercüme yapıldı:
“Pertek Kalesi (Pertek) Tunceli ili Pertek ilçesinin 3 km. güneybatısında, Eski Pertek'in güneybatısında kayalık bir tepe üzerinde, Murat Nehri kıyısında bulunan bu kale Keban Barajı'nın yapımından sonra etrafı sularla çevrili bir ada görünümünü almıştır.
Kale Mengücekoğulları tarafından XI. yüzyılda yapılmıştır. Bazı kaynaklarda da Selçuklular zamanında yapıldığı yazılıdır. Daha sonra Osmanlılar tarafından da kullanılmıştır. Osmanlı döneminde Halit Bin Velid tarafından onarılmış, daha önce kalede bulunan karakuş heykeli kaldırılarak Arapça yazılmış bir kitabe konulmuştur.
Evliya Çelebi'ye göre Pertek sözcüğü Moğolca Karakuş anlamına gelmektedir. Buradaki Karakuş heykeli kale burçları üzerinde bulunuyordu. ''
Pertek Baraj gölünde yapılan 20 etaptan oluşan şampiyonanın 9. ayağı olan Tunceli Grand Prıx'i ile cesaretlenen Pertek yüksek okul Öğretim görevlileri Gizem Özgürel ve Hasan Solmuş Boğaziçi üniversitesiyle kardeş üniversite olma ve Üniversiteler kürek yarışların Pertek ilçesinde yapılması turizmin bölgeye akması şeklinde toplumsal kutsal projeleri var. Ayrıca yapılacak kampus ile tüm tepelerin ağaçlarla yeşillendirileceği güzel haberini alıyoruz.
Pertek tarihi kültürü hakkında bilgilendirildiğimiz Pertek kalesi sonrası, baraj golü sularında beyaz köpüklü dalgalar üstünde kanat çırpan martıların suya balık avlama dalışlarını izleyerek aldığımız kısa yolculuk sonrasında Pertek kaplıcalarındayız.
Pertek kaplıcaları modern hotel ve apartlardan müteşekkil, Sinemacılar kaleden sonra Termalin keyfini yaşadı. Havuz ve küvetlerde 37-40 °C'de kullanılan kaplıca suyu ~2400mg/litre mineral içermekte olup, yüksek oranda sodyum bikarbonat, kalsiyum, magnezyum, florür ve karbondioksit içeren karışık termomineralli su niteliği taşımakta olduğu pek çok hastalığın şifası bilgilerini otel müdüründen alıyoruz.
Termal yakınlarında Tepede güneşin batışını seyretmek üzere sinemacılar Elazığ mahalli müziklerin en güzel örneklerini sunan Grup 23 Burhan ve saz arkadaşları tarafından karşılandı. Zengin Anadolu muziğimizin ezgilerini dinleyen yabancılar görüntüleri kamera ve videolarına almayı ihmal etmediler.
Güneş tepeler arkasında batmaya yüz tuttuğu anda dingin baraj gölüne düşen parıltılar kolay dile getirilecek yazılacak duygular değil ancak yaşanacak duygular.
Yakılan odun ateşi ve içilen sıcak şarap eşliğinde ızgara edilen sucuk tüm sinemacıları mest etti. Geceleyin tüm manzarayı kuşatan yıldızlar arada kayan yıldızlara niyet tutan sinemacılar “Ne güzel bir Ülkeniz var '' diyerek iç geçirdiler.
Her yapılan festival, sempozyum, kongre, konferans forum vs. Uluslararası etkinlikler turizmi de yanında getiriyor. Bir kere daha başarılı Malatya Film Festival organizasyonuna takdirlerimizi sunuyoruz.
YILMAZ PARLAR
yilmazparlar@yahoo.com
Turizmhaberleri.com
Alıntıdır....
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Düşüncelerinizi bizimle paylaşın