Pages

26 Kasım 2011 Cumartesi

TELEVİZYON VE TARİHİ GELİŞİM...


Tanım : Elektromagnetik dalgalar  yardımıyla uzaktaki sesle beraber görüntüyü alan araçtır. Tele yunanca da uzaklık , video kelimesi de  görme demektir. Bu bakımdan televizyon kelimesi uzaktan görme anlamına gelir.  Görünen resmin yan yana gelmiş yüz binlerce küçük noktalardan meydana geldiğini kabul edecek olursak ; bu yüz binlerce noktanın her birinin  renkleri açıklık ve koyuluğun birbirinden farklı olur. Bu farklı noktalar kameralar yardımıyla elektrik enerjisine çevrilip elektromagnetik dalgalarla uzaklara iletilir. Atmosferde boşlukta ilerleyen elektromağnetik dalgalar,televizyon alıcısında  aynı sıra ve özellikte noktalar meydana getirirlerse esas  resimlerin benzerleri elde edilmiş olur.

Televizyonun keşfi 1893’lere kadar götürülür. Paul NİPKOW’un Almanya’da ışık enerjisini elektrik sinyallerine dönüştüren bir alet keşfetmesi televizyonun doğuşu olarak kabul edilir. Bununla birlikte, televizyonun çalıma mekanizmasının temeli olan tarama sistemi, ilk kez 1926’da JOHN L. BAİRD tarafından Londra’da kullanılmıştır.

Türkiye’de ilk televizyon yayını İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından 9 Temmuz 1952’de yapılmıştır. İTÜ Yüksek Frekans Tekniği Kürsüsü Profesörü Mustafa SANTUR çalışmaları yönlendiriyordu. 1952’de başlayan yayınlar akademik yıl içinde, arada bazı kesintilerle, 1971’e kadar devam etti. Bu yayın eğitim, araştırma ve deneme amaçlı kullanılıyordu. Profesyonel amaçla ilk televizyon yayını 31 Ocak 1968‘de Ankara’da TRT tarafından başlatıldı.1971’de PTT linkleriyle TRT Ankara televizyonunun yayınları İstanbul’a ulaştırıldı. Siyah beyaz yayın yapan TRT 1983’te renkli yayına geçti. 1986’da Türkiye’nin kültür hayatına katkıda bulunmayı amaçlayan “ TRT2” kanalını, 1989’da ise eğitim ve spor ağırlıklı “ TRT3” kanalını yayın hayatına soktu. Güneydoğu Anadolu Projesine katkıda bulunmak amacıyla 2 Ekim 1989’da “GAP TV” ismiyle yeni bir kanalını  yayın hayatına başlattı. Ardından örgün eğitime yardımcı olmak ve yaygın eğitimi ülkenin her köşesine ulaştırmak için “ TRT 4”kanılı yayın hayatına başladı. 1990 ‘ da  Avrupa ve Kuzey Afrika ülkelerinde yaşayan Türklere  yönelik   TRT İnternational   (TRT – İNT ) adıyla bir sınır ötesi uydu yayını başlattı. 1990 ‘ lı  yıllara  kadar yayımcılığı  elinde bulunduran TRT, özel televizyonların (ilk yıllarda yurt dışından uydu aracılığıyla) yayınlarının başlaması ile TRT hakimiyeti sona ermiş oldu.

gonengontam.gen.tr
                                                                                                                                         Alıntıdır.....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi bizimle paylaşın