Pages

30 Kasım 2011 Çarşamba

Dijital fotoğrafçılıkta PHOTOSHOP Teknikleri..


Fotograf çekim Teknikleri , Eğitim

Piksel 
Bütün Bitmap programlarda olduğu gibi PhotoShop'ta da ölçü birimi pikseldir.

Pikseller kare şeklindedir ve görüntünün en küçük birimidir. Digital görüntüler yana yana gelen piksellerden oluşur. Piksellerin kendi başına en ve boy değerleri yoktur. Öyleyse nasıl, şu kadar cm'lik şu kadar piksellik gibi cümleler kurabiliyoruz?
Kendi başlarına ölçüleri belli olmayan piksellere, ölçülerini biz veriyoruz diyebiliriz.

10 cm uzunlukta 10 piksel varsa, her piksel 1 cm demektir.
10 cm uzunlukta 100 piksel varsa, her piksel 1 mm. demektir...

Her piksel kare biçimindedir ve her pikselde sadece 1 renk vardır.
Yani bir pikselin bir kısmı açık bir kısmı koyu, ya da yeşil, koyu yeşil olmaz...
Bu tür renk geçişleri (degrade) farklı renkte piksellerin yan yana gelmesinden
oluşur.

Rezolasyon

Bir resmin piksel yoğunluğunu yani, PPI (Pixcel Per Inches) 1 inç karede
(1 inç = 2.54 cm) bulunan piksel sayısı.

Image/Image Size bölümünden ulaşabileceğiniz bu pencere, gerekli değişiklikleri yapabileceğiniz yerdir.


Bir resmi büyütür küçültürken büyüklük ile resolasyonu birbirine bağlarsanız,
resmin cm cinsinden büyüklüğü değişmiş görünse bile, görüntü büyüklüğü değişmez. Aşağıdaki örnekte resmin genişliği 5 cm yapılmasına rağmen, iki resim arasında büyüklük farkı yoktur. Çünkü Bitmap programlar, sonuçta kaç piksel olduğuna bakarlar. İşaretlenmiş kısımda genişliğin 49 piksel olduğunu görüyorsunuz.Ama bu 3lü bağlantıyı kurmadan rezolasyonu değiştirseniz, resmin büyüklüğü de değişir.

Anti-aliasing 
Piksellerin kare biçimli en küçük resim elemanı olduğunu tekrarlayalım. Bir resim piksellerin toplamından meydana gelir. Bitmap programlar, mozaik döşer gibi bunları yanyana getirip görüntüyü oluşturur. Düz alanlarda sorun yoktur, ama yuvarlak dönmesi gereken yerlerde tırtıklı bir görüntü ortaya çıkar.

Bunu çözmenin yolu, rengin kenarına kırıklı görüntüyü biraz azaltacak, daha açık pikseller yerleştirmektir. Anti-aliasing işte budur...

Bu seçeneği genel olarak aktif halde tutmanız, resimlerin kırıklı görünmesini engeller.

İnterpolasyon 
Piksel temelli programlarda yaşanan sorunlardan birisi resmi büyütmedir.
Resim büyürken araya pikseller eklenir. Program, en yakın piksellerin değerini esas alarak, araya pikseller ekler.
Elinizdeki orjinalden daha büyük bir tarama yapacaksanız, bunu baştan hesaplamalısınız.

Bir örnekle bu hasaplamanın mantığını inceleyelim.
Elinizde 14x10 cm bir resim olduğunu ve bunu 50 x 70 cm boyutlarına büyütmeniz gerektiğini varsayalım. Scanner'ınızın en üst tarama resulation da, mesel, 900 pixsel/inc olsun.

1. Önce orjinalin gerçek ölçülerinde (10 cm x 14 cm) ve 900 pixsels/inch'te tarama yapalım.

2. Ofset baskı ve printer çıkış için 300-310 gibi rakamlar geçerliyse de, resolution'un 270
olması da idare ediyor... (Kağıt cinsine göre 60, 70, 80'lik tramla basılır) Buradan hareketle resolution'u 270 getirdiğimde, resmin boyutları 46,67 x 33,33 cm e ulaşıyor. Dikkat ederseniz 4961 piksel yine aynen görünüyor...

İşte işin sırrı burada. Resimde interpolasyon olmuyor... (Photoshop, resim büyüdüğü için kafasına göre araya piksel eklemek zorunda kalmıyor.

3. Büyütmemiz gereken ölçü ise 50x70 cm idi. Resolution 180 olduğunda, interpolasyonsuz bu ölçüye ulaşabiliriz ama bu da yeterli bir kalite yaratmayacaktır.

4. Demek ki resim ilk tarandığında (Resolution 270 e razıysak) 1350 pixsel/inc olarak taranmalı.(1/1 taradığını varsayıyoruz, aslında dram scannerlar bu hesabı kendisi yapıyor)

5. Ölçü 50x70 ve resulation 270 ... 7441 hala aynı yani interpolasyon yok...

Buradan çıkan bir sonuç daha var: Yukarıdaki örnekleki gibi bir büyütme istiyorsak ve scanner'ımızın kapasitesi daha yüksek taramaya olanak vermiyorsa, bu işi drum scanner'la halletmeniz gerekiyor.İyi sonuç alınması gereken işlerde, tarama masrafından kaçmamak, bu işi masaüstü scanner'la değil, renklerin doğru olarak taranacağı bir Drum scanner kullanmak en iyi çözüm. Yani bu iş de profesyonellerine bırakılmalı...

Photoshopta fotoğraf boyutu ayarlama 

*Boyutunu değiştirmek istediğiniz fotoğrafı PS programında açın
* Image menüsüne tıklayın oradan Image size'ı seçin ve Width-Height sekmesineistediğiniz ölçüyü yazın (Kalite kaybetmemek için orijinal boyutundan küçükbir boyut seçin.Webde kullanmak için genelde 800x600 gibi boyutlar tercih edilebilir Yada 1024x768 vb gibi.(Örnek olsun diye veriyorum bu değerleri)

Fotoğrafı yeniden ölçeklendirme & iyi baskı alabilmek (büyük baskı boyutu için) Dijital kameralar için : (Genelde 72 ppi dir)

- PS ta istediğiniz fotoğrafı açın
* Control+r ye aynı anda basarak ruler ı aktif hale geirin
* Image menüsüne gidip Image size ' ı seçin.En altta Resolution ayar sekmesi vardır ve bu genelde 72 ppi dir.PC de izlemek için uygundur ama iyi baskı ve biraz büyük boyutta baskı almak için:

*En alttaki: Scale styles kutucuğu işaretli,Constrain proportions kutucuğu işaretli, Resample Image kutucuğu 'IŞARETSIZ' halde olmalıdır.Ne kadar yükseltirsek o kadar iyi mantığı malesef her zaman geçerli değil yani oraya büyük değerler girmeyin.72 yerine 100 ve 150 yeterli olcaktır. Bu nu Ps kendisi tekrar ölçeklendirecektir.Bu tipte bir büyütme (mesala 2-3 mp iyi kalitede bir fotoğraf ile) A4 hatta fotoğrafa göre A3 ile bile çok da değer&çözünürlük kaybetmeden baskı alabilirsiniz.

Ana ekrandaki fotoğrafa döndüğünüzde rulers da fotoğrafın yeni boyutunu görebilir yeniden büyütmeyi halen arzu ediyorsanız devam edebilrisiniz.Bu tamamen sizin çözünürlük vb anlayışınıza kalmış. Şahsen en küçük boyuttaki baskıda bile ben 72 ppi yi tercih etmiyorum.

(Scan edilmiş fotoları orijinal hali ile açıp bakıp öyle ölceklendirin tabi eğere siz taramışsanız zira 35mm ve daha geniş formatta scan edilen fotoğraflar genelde yüksek çözünürlüklü olarak gelir)Yani işin kısacası:

Resample image'i sadece dijital cihazlarınız ile çektiğiniz fotograflarınız için 'kapalı' tutun.

Büyütmeyle ilgili başka bir PS hilesi : 

*Büyütmek mesala 1 metrelik bir poster bastırmak istiyorsunuz diyelim fotonuzu açın: Yukarıdaki önergelerdeki menüye gidin.Bu sefer alttaki kutucukların 3 üde seçili olsun yani Resample image kutucuğuda 'SEÇILI' olsun. Ve bu kutucuğun karşılığında : bicubic Smoother seçili olsun. ppi yi 300 e yükseltebilrisiniz (Bu asıl fotoğrafınizın boyutuna bağlı tabiki) ortalama 4-5 mp bir cihaz için bahsi geçen poster boyutuna hemen hemen uygundur.

*Hilesi : PS ta %110 komutudur,Bunu bende bilmiyorum (Bilende yok galiba zaten Adobe un eğitimcisinede sormuştum) Document size :
Width : %110 yapın (ya'da Height de olabilir zaten birini yapınca öteki otomatikman değişecek) istediğiniz ölçüye getirene kadar adım ,adım her seferinde sadce %10 eklyerek bu yöntem ile büyütün.Sonuc gerçekten çok hoş olucaktır .

Herhangi bir yerde baskı alıyorsanızda (Mesala bir fotoğrafçıda dijital çıktı) unutmayın ülkemizde genelde jpg/jpeg formatı yaygın olarak destekleniyor ve genelde 30x20 cm gibi boyutlar da baskı alacaksanız 300 civarının hiç bir zararı olmayacak bilkasis katkısı olucaktır.

Dijital makineyle çektiğiniz fotoğrafları ofsette kullanmak


Dijital makineyle çektiğiniz fotoğrafların rezolasyonu 72 pikseldir. Makinenin performansına göre farklı piksel ölçülerinde çekim yaparsınız. Yukarıdaki, 1600 x 1200 piksellik bir örneği görüyorsunuz. Bu fotoğraf 72 piksel/inch resolasyonda 56.44 cm x 42.33 cm boyutlarında. Ofset baskı için fotoğrafların en az 250 piksel/inch rezolasyonda olmalıdır. Normalde 310 civarında olması gerekir.

Rezolasyonu büyüttüğünüz zaman, photoshop araya kendi hesaplamasıyla (interpolasyon) piksel ekler. Bu da resmin bozulmasına neden olur.

Bozulma olmadan rezolasyonu değiştirmek için, önce "resample Image" bölümündeki kutucuktaki seçililiği kaldırın. Sonra resolasyonu 310yapın.Fotoğrafta piksel değişikliği olmadığına göre (1600x1200 pikselde bir değişiklik olmadı) Bozulma söz konusu olmaz.Değişiklik olan kısım, cm. cinsinden boyutudur. Bu değişiklikle fotoğraf; 13.11 x 9.83 cm oldu. Yani sağlıklı bir ofset için fotoğrafı
13 cm genişliğinde kullanmanız gerekir.


Rezolasyonu 310 yerine 270 piksel/inch yaparsanız, genişlik 15 cm'e çıkacaktır.
Sonuçta 1600 piksellik çekim yapan bir makineyle elde ettiğiniz fotoğrafı en çok
15 cm genişliğinde kullanabilirsiniz.

Photoshopta fotoğrafı web için optimize etmek : 

* File menüsüne girin. Oradaki alt menü olan 'Save for Web' i seçin.
* Çıkan menüde sol üstte 4 adet seçenek görüceksiniz ben şahsen 4-UP ı kullanıyorum(Original-Optimized-2 up-4 up yazan -sol üstte)Böylece değişik boyutlardaki dosyaların 4 değişik boyuttaki görüntü kalitesini daha iyi anlayabiliyorum.
* En sağ da yukarıdaki opsiyonlarda: Kutu 1: JPEG seçili olsun
Blur : 0 değeri seçili olsun.Quality kutucuna basıp çıkan barı sola dogru kaydırır
sanız dosya boyutu ve kalite düşer, sağa ise tam tersi büyür.Yine' genelde'
web için %70 gayette uygundur.Yani quality segmesi : %70 değerinde olabilir.
Quality ile oynayıp istediğiniz değeri verince önünüzdeki 4 lü ön izleme ekranında fotoğrafınızın 4 ayrı ayara göre optimize edilmiş halini görüceksiniz(Sol üst orijinalidir) hangisi hoşunuza gittiyse onu tıklayıp save edebilirsiniz.


PhotoShopta çerçeve eklemek 1 

* Çerçeve eklemek istediğiniz fotoğrafı açın
* Fotoğraf açılınca çerçeveli halini daha iyi görmek için canvas ölçüsünü büyütün(En basit yöntemi fotoğrafın sağ en alt köşesinden çekip uzatmaktır.)
* Soldaki tool bardan crop tool u seçin.
* Sol en üst köşeden balayarak crop tool ile mouse u bırakmadan sağ en alt köşeye kadar tüm fotoğrafı içine alıcak kadar ölçüyü büyütün.
* Tüm fotoğrafın 4 köşesinde de kesik beyaz çizgiler ile belirlenen alanı görüceksiniz. Bu alan 8 tane (köşelerde ve ortalarda) bağlantı yerine sahiptir minik kareler şeklinde. Bu kareleri teker,teker istediğiniz ölçüde bu sefer 'dışarıya' doğru çekin.Bütün kenarları çektikten sonra 'Enter/Return ' basın ve çerçeveniz hazır.Istiyorsanız başka renkler ve ölçülerde devam edebilirsiniz.
* Sol taraftaki tool barda altta iki tane foreground/background u temsil eden (Default olarak siyah beyaz renktedir) iki tane kare kutu ikonu Görüceksiniz.Onların üstüne basıp istediğiniz renklerde arka plan rengi ayarlayabilirsiniz. (Background çerçevenizin rengini belirleyecektir)

PhotoShopta çerçeve eklemek 2 

Fotoğrafa çerçeve yapmak için fotoğraf dışında bir alana bir ihtiyacınız var.. Bunun için alanı büyütmeniz gerek. Canvas Size, size bu alanı büyütme imkanı veriyor.

İhtimalleriniz şunlar: 

1. Layer'ınızda background yazarken canvas size'dan büyütme yapıp patsaptu alanı oluşturursanız, arka planınız, tools menüsündeki arka plan rengi olur. Kalınlığı da sizin büyütme ölçünüze göredir.

2. Çerçevenize gölge vermek için en pratik yol, layer/layer style/drop shadow yapmaktır. Gölgenin, uzunluğunu, şeffaflığını, yönünü ve erimesini oradan ayarlayabilirsiniz.

Püf noktaları: Yalnız bunu kullanmak için Layer'ınız adının background (kilitli olduğunu belli eder) olmaması gerekir. Layer'ın üzerine çift tıklarsanız kilidi açar ve adını değiştirebilirsiniz.
Canvas size'dan büyütmeden önce bu işlemi yaparsanız, etrafı şeffaf bir fotoğrafınız olur. Yapmazsanız, fotoğrafın çevresi genişler, arka planı beyaz bile olsa şeffaf olmadığı için layer style özelliğini kullanamazsanız.

3. Gölgeyi kendiniz de oluşturabilirsiniz. Bunun için canvas size'dan ölçüyü büyüttükten sonra, fotoğrafın altına bir layer ekleyin (ctrl tuşu basılıyken eklerseniz, seçtiğiniz layer'ın altına ekler) Fotoğrafı bayaklağa kadar siyah alan doldurun ve blur filtresi ile eritin. Bunun hazır gölgeden farkı, gölgenin her yöne olmasıdır. Hatta ctrl+T ile gölgeyi büyütmeye hazır hale getirdikten sonra ctrl tuşunu bazılı tutaarsanız, gölgenini sadece bir köşesinden çekip uzatabilirsiniz. bu da farklı etkiler yaratır.

4. Layer'ları alt altla ekleme mantığını kullanarak, farklı kalınlıkta çerçeveleri alt alta ekleyebilirsiniz. Doku için layer/layer style/pattern overlay işinize yarayabilir. Aslında oradakileri deneyip işinize yarayacak başka şeyler bulabilirsiniz... Tabii gereksiz dokulu çerçevenin fotoğrafı öldürdüğünü unutmayın.

PS'ta en çok kullanılan hızlı tuşlar (Klavye kestirmeleri) 

Tabiki bu kişiden kişiye değişir ve çok tuş kombinasyonunu hatırlamak kolayda olmayabilir.Kendime göre en pratik (Ve işletim sistemindenden hatırlayabileceğiniz) hızlı tuş komutları :

Hepsini seçme :CRTL+A
Kopyalama/Copy : CTRL+C
Yapıştırma/Paste : CRTL+V
Kes/Cut :CTRL+X
Ruler :CTRL+R
Layer via copy :CTRL+J
Yeni layer :CTRL+N
Zoom : CTRL Ve numerik + tuşu
Zoom out : CTRL Ve numerik - tuşu
Bir adım geri gitme : CTRL+Z
Deselect : CTRL+D

(Büyük ebatta bir fotoğrafta bir selections yaparken vb vb hemen her yerdede işinize yarar : Soldaki tool bardaki en altta el simgeli bir ikon vardır hand tool ona her yerde ulaşmak için
Sadece SPACE tuşuna basın
Benimde daha çok kullandığıklarım var ama en pratik,hatırlaması kolay ve hemen her yerde işinize yarayacak&zaman kazandıracak olanlar bunlardır.

Scanner'da tararken doğru renkleri elde etme 

Dijital makina kullanmayan arkadaşlar, karta basılmış fotoğraflarını scannerda tarayıp göndermek zorunda. (Taramayı düşünüyorsanız, dokulu fotoğraf kağıtlarına bastırmamanız iyi olur)

Fotoğrafı scanner içine yerleştirdiğinizde, fotoğrafla birlikte tarayacağınız alan içine biri beyaz diğeri siyah iki kağıt parçası yerleştirin. Küçük bir parça yeter. Sadece olabilecek en beyaz ve siyahı kullandığınızdan emin olun.

Tarama işleminiz bitip PS de açtığınız zaman, ctrl+m çağırdığınız Curves tablosunda sağ altta damlalıklar göreceksiniz. Beyaz damlalık ile beyaz kağıt alanına, siyah damlalıkla siyah kağıt alanına tıklayıp tabloyu okeyleyin.

Fotoğrafı taramadan önce baktığınız zaman gerçekten beyaz ve siyah olması gereken yerler varsa, ayrıca sizini kağıt koyma işlemi yapmanıza gerek yoktur. Ama çok az fotoğrafta ikisini birden bulursunuz...

Pen tool: 

Bir çok çalışmada benim ve bir çok Photoshop kullanıcısının en çok tercih ettiği araçlardan biride pen tool dur.Pen tool ile dikkatlice çalıştığınız zaman , biraz da sabır ve beceri ile tek ,tek saç tellerini bile extract edebilirsiniz.Son derecede hassas ve profesyonel dekupeler için iyi bir seçim olucaktır. Bu tool ile ilgili kısa ama özünü anlatan yazımı yine en sade dil ile yazmaya çalışacağım:

- PS programında fotoğraftan ayırmak istediğiniz&başka bir çalışmaya taşımak istediğiniz 'ilgili' kısıma ait çalışmayı açın.

- Sol daki tool barda : Sol sütunda ,aşağıdan yukarıya 3 üncü ikon olan (Dolmakalem ucuna benzeyen ikon)pen tool'a tıklayın ve onu aktif hale getirin.

- Burda pen toolu seçtikten sonra %100 emin olmanız gereken 2 şey var . Birincisi: Pen tool'u seçince hemen yukarıda beliren options barda : En solda ufak üçlü bir grup vardır onun ortasında dolmakalem ufak bir kağıdın üstündeymiş gibi olan bir ikon var onun seçili olması lazım.O ikonun adı 'paths' ve 3 lü gurubun ortasındaki ikondur.Gerçi default olarak o seçili gelir ama emin olun.Emin olmak içinde mouse'nuzun imlecini ikonun üstünde bekletin 2-3 sn içinde adını yazıcaktır.Ikinciside yine yukarıdaki tool barda birinci kısımda saydığım mini 3 lü gurubun hemen yanındaki 8 li gruptan en baştaki pen tool unda seçili olduğuna emin olmanız gerektiği. Auto Add/Delete kutucuğuda default olarak seçili olması lazım değil ise seçili hale getirin.

- Iyi sonuç alabilmek için mümkün olan en yüksek çözünürlükte çalışmanız gerektiğini zaten bilyiorsunuz.O yüzden ctrl + space tuşuna aynı anda basarak (yada nasıl büyütmek yakınlaştırmak istiyorsanız fotoğrafı o yöntem ile mesala sağ yukarıdaki slıderi kaydırarak)çalışmanıza 'zoom' yapın yakınlaşın.Ince çalışmak için %100 ün üzerinde yakınlaşmayı tercih ediyorum şahsen.Yeteri kadar yakınlaşincada pen tool u bırakmadan sağa ve sola kaydırmak içinde sadece tek başına 'space' tuşuna basmanız yeterlidir.

- Şimdi extract edip ayıracağımız kısım için bir 'başlangıç noktası' belirlememiz gerekiyor.Istediğiniz yere zoom yapıp belirlediğinizi farz ediyorum.Başlangıc noktasına hafifçe bir kere klikleyip biraz ilerisine bir kere daha klikleyin.2 çizgi arasındaki boşluğun hemen düz bir hat (yada ne kadar açı var ise o açı doğrultusunda düz bir çizgi ile) ile birleştirildiğini görüceksiniz.Tabiki noktalar arası ne kadar sık olur ise extract işlemide o kadar hassa olucaktır.Eğer bu çizgiyi beğenmediniz ise hemen 'escape' tuşuna basarak bir geri dönebilirsiniz.Escape tuşu ile devamlı basarak yada en sağdaki history paletinden en aşağıdaki actiondan sıra ile teker teker hepsini hemen historynin altındaki çöp bidonu ikonuna sürükleyerek te geri dönebilirsiniz.

- Size yukarıda anlattığım pen tool hareketi ile 2 nokta arasının nasıl 'düz=path' şeklinde seçildiğini anlattım.Bu keskin köşeli nesne vb ler ile çok rahat uygulansa bile yuvarlak yada çok daha değişik şekillere sahip nesne vb ler için : Başlangıç noktasına klikleyin ve yuvarlak vb seçim yaptığınız alandaki ikinci belirlediğiniz noktaya elinizi klikleyip elinizi mouse dan bırakmadan ilerleyin durduğunuzda uçltan çıkacak olan 'tutacaklar ile' elinizi mousedan bırakmadan yukarı/aşağıya istediğiniz açıyı verebildiğinizi/nesneyi 'dönebildiğinizi' görüceksiniz.O tutacak ile istedıginiz açıda yeri dönebilirsiniz.Daha sonra diğer noktalara da klikleyip bu yöntem ile her sşekilin etrafını dönebilirsiniz. Yanlız alışmayanlar için ilk başta zor gelebilir.Moralinizi bozmayın biraz alışıp doğru açı ile 'çekiştirmeyi' öğrenince (tabiki alıştırma ile ) yuvarlak vb yerleri ne kadar rahat döndüğünüzü ve seçtiğiniz görünce sizde şaşıracaksınız.Fakat yinede bu zor benim daha kolay ile başlamam gerekli dersenizde tavsiye edilmesede : Iki nokta arasını oldukça 'sık' tutarak (neredeyse değecek gibi) yuvarlak hatları vb leri seçebilrsiniz.Tabiki neyi seçtiğinize bağlı olarak biraz sabır lazım.Fakat alışınca belki şu anda 15 -20dk da yaptığınız işi 2-3 dakikada yapabileceğinizide unutmayın.
Kısaca düz seçim oldukça kolay ve yuvarlak&eğri seçimler içinde kısaca noktadan noktaya tıklayın ve ikinci noktada elinizi bırakmadan tutup v sürükleyin.Siz sürükledikçe 'path'ın şekillendiğıni görüceksiniz.Ne kadar uzağa sürüklerseniz 'path' ınız o kadar eğrilir.

- Yukarıda anlatıklarımdan hangisi seçip uygularsanız uygulayın her bir seçimin başlangıcı olduğu gibi bir de bitişi vardır.Bunun içinde başlangıçtaki ilk noktanmıza dönüp işlemimizi bitirmemiz lazım gelmektedir.Işlem bitince yani her şey seçili olunca seçili alan içinde kalan yer yanıp sönen çizginin içindeki alandır.

-Bundan sonra iki seçeneğimiz var : 
1- Bunu bir 'seçime' dönüştürebilirsiniz.Bunin için : CTRL+Return(yada enter)
2- Yada çalışmaya PS/InDesign vb de devam etmek için (sadece seçtıgimiz path içindeki alan) : Layer paletine gidin (Sağda aşağıda) o palette üçlü seçenekten en sagdakini seçin (Layers,Channels,Paths) yani 'Paths' ı seçin.Orada yapmış olduğumuz seçimi 'work path' olarak görüceksiniz.
Work path üzerine iki kere klikleyin. Save path kutucuğunun içerisinde default olarak Path1 yazacaktır. 'OK' basıp save edin.
Şimdi bu path i save ettikten sonra bunu bir 'selection' haline getirmemiz gerekiyor.Bunun içinde path in üzerine sağ klikleyip çıkan menüden Make Selectionu seçin.(Çıkan seçeneklerde 1 yada 2 pixel Feather Radius için uygundur)
Şimdi bu path komple bir seçim haline dönüşmüştür(Bunu etrafında yanıp sönen noktalardan anlayabilirsiniz)

Bu seçimimizin (Yani arka plan ve çevre vb den neyi ayırmak istediysek onu)ayrı&kendi layerına taşımak çalışmak yada son halini & nasıl göründüğünü görmek içinde :

Layer paletine geri dönün (Zaten tek layer olan Backgorund oradadır)
CTRL+J ye basın.Orada Layer1 isimi ile seçiminizi görebilirsiniz.Arka plan vb den kurtulmak içinde:
En alttaki yani Background layerındaki soldaki 'göz' işaretine bir kere klikleyerek onu devre dışı bırakabiliriz böylece seçimimiz görünür.

Eğer diğer zamanlarda da bu çalışmadan yararlanacaksanız hemen save edin derim.(PSD olarak)Bundan sonra bu çalışmayı başka bir çalışmanın içine taşımak istiyorsanız :
Örnek : Mesala bir modeli/arabayı nesneyi vb arka plandan ayırmak istiyorsunuz bu dediklerimi yaptınız ve bu aşamaya geldiniz.Tabiki arka plan vb gibi bir neden ile bir başka çalışmaya taşımak istiyorsunuz:

Çalışmak istediğiniz ikinci çalışmayı açın.Her iki çalışmada ekranınıza sığacak boyutta olsun. (Üst üste binseler bile bir birlerinin arkasında pencerelerin bazı kısımları görülebilecek boyutta olsun yada büyük ekranınız var ise yan yana vb dursunlar.Ilk çalışmada seçili hale gelmiş olan Layer1 deki görüntüyü taşıyacağız.Sağ sütundaki en yukarıdaki 'move tool' u seçin.Şimdi çalışmanızın üstüne klikleyip bırakmadan öteki fotoğrafın üstüne doğru sürüklemeye başlayın,(Bu biraz yavaş ça belirecek tir ekranda normaldir.)
Bu tool ile boyut ve açıda yarlayabilirsiniz. (Sürükleyip 2 inci fotonun üstüne gelince açıkta çift klik yapıp açı vb ayarlayabilir boyut ile oynayabilirsiniz)

En basit anlatımı ile pen tool budur.Biraz alışınca çok daha kolay ve yararlı olduğunu görüceksiniz.
Bir dahakine daha değişik bir teknik anlatıcağım.Yanlız bunada 'eklemelerim' olucak.Bazı durumlarda bazı nesnelerin 'havada' asılı gibi görünmemesi vb gibi ince detaylar gibi.

Layer Mask 

Layer'da görünmesini istemediğimiz kısımları kapatmak için en iyi yöntem Layer Mask kullanmaktır. Silmek, geri dönüş imkanını yok edecektir. (History'den dönmeniz mümkün tabii, ama silme işlemlerini kesintisiz yapmadıysanız, arada mutlaka kalması gekeren uygulamalarınız varsa onlar da geri dönüş sırasında yok olur)

veyselkeles.blogcu.com
                                                                                                                                            Alıntıdır....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi bizimle paylaşın